Foto: Thiemo Schuff, Wikipedia

Foto: Thiemo Schuff, Wikipedia

En ultratidlig skolestart vil give danske skolebørn en bedre placering i PISA-testen, siger ny rapport. Regeringen foreslår en vuggestuekommission til at se nærmere på sagen.

Ryk skolestarten til vuggestuen, og danske skolebørn vil blive markant bedre til at læse og skrive, når de fylder 15 år. Det siger en dugfrisk fælles rapport fra de to danske tænketanke Kraka og Cevea.

De to uafhængige organer har regnet på, hvordan Danmarks placering vil være i den såkaldte PISA-test, hvis en ny folkeskolereform kan bringes til at omfatte skolestart i vuggestuen. Resultatet er, at de danske elever vil ryge direkte ind i PISA’ens top ti og dermed gøre op med vores hidtidige, middelmådige placeringer.

Bare med at komme i gang
”Vores analyser viser, at det ikke kun er kvaliteten af undervisningen, der har indflydelse. Også det år, hvor børnene starter i skole, har en betydning for, hvor langt de er nået som 15-årige,” siger Ceveas uddannelseschef, Bjørn Hansen.

Hos Kraka henviser direktør Peter Mogensen til, at eleverne i de lande, der klarer sig bedre i PISA-undersøgelsen end Danmark, næsten alle starter tidligere i skole.

”Vores beregninger viser, at vi kan klatre op til nummer to i naturvidenskab, nummer to i matematik og en suveræn førsteplads i læsning. Så efter vores opfattelse er det i virkeligheden bare med at komme i gang,” siger Peter Mogensen.

Tanke huer ikke professor Stig Broström fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet.

”Jeg tror ikke, at man vil nå et højere fagligt niveau, hvis man starter indlæringen tidligere. Børn skal også have en vis læringsparathed,” siger han.

Klar til større forsøg
Den pædagogiske protest preller dog af på både Enhedslisten og De Konservative, der erklærer sig parate til at igangsætte forsøg ”i større skala”.

”Vuggestueskolestart harmonerer godt med vores fælles tankemæssige arvegods om, at vi alle tilhører staten. Desuden hilser vi alle tiltag, der kan sikre, at danske unge bliver ensrettet allerede fra de tidlige år, meget velkomne,” siger Brian Mikkelsen (K) og Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) i en fælles pressemeddelelse.

Regeringen er ikke afvisende over for idéen og planlægger at fremlægge et forslag om nedsættelse af en vuggestuekommission.