Foto: Elliot Brown, Wikimedia Commons

Foto: Elliot Brown, Wikimedia Commons

Mens de første butikker pynter op til julen 2065, raser adskillige forbrugere over, at julen skal starte så tidligt. “Det er en service til stressede familier,” lyder Handelsstandsforeningens forsvar.

Julen er overstået for i år, men allerede i dag er man flere steder begyndt at gøre klar til næste års julesalg. Det er alt for tidligt, mener mange danskere, heriblandt den 63-årige butiksassistent Silje Kallesen, der er talskvinde for foreningen Kritiske Forbrugere.

“I gamle dage havde man respekt for, at ‘julen varer lige til påske’, som vi jo synger. Så man ventede til efter påske med at pynte op til næste jul. Nu begynder de allerede til nytår, og i år er flere forretninger allerede i gang. Det er altså alt for tidligt – man har jo dårligt fordøjet denne års julemad,” siger hun.

I god tid med gaverne
I Handelsstandsforeningen forstår man ikke forbrugernes kritik.

“Vi gør det for julefredens skyld. Da vi først pyntede op efter påske, var der rigtig mange mennesker, som først i allersidste øjeblik fik købt de sidste gaver, og der var timelange køer og kaos i forretningerne. Nu hvor vi som regel starter omkring nytår, har flere mulighed for at købe julegaverne i god tid. Jeg synes, vi leverer en god service til de stressede familier,” udtaler Handelsstandsforeningens kommunikationschef, Malthe Mogensen.

Silje Kallesen køber dog ikke Malthe Mogensen argumenter.

“Det er tydeligt, at forretningerne gør det for at sælge dyrere gaver. Når man starter flere måneder før påske, er der jo længere tid at strække afbetalingerne over, og så lægger folk flere penge. Det er uetisk og slet ikke i forbrugernes interesse,” fastslår hun.

Sund konkurrence
Kritiske Forbrugere vil nu rette henvendelse til Folketinget for at få at få forbudt julepynt i butikkerne før påske. Men det kommer de ikke langt med, vurderer handelsordfører og statsministerkandidat for Kapitalkonsumeristisk Alliance, Cecilie Brøchner Olsen.

“Det er meget få butikker, der allerede nu er ved at pynte op. Langt de fleste venter til efter nytår, så jeg synes, man skal slå koldt vand i blodet. Desuden er det kun et tegn på god og sund konkurrence, at forretningslivet bruger julen som anledning til at øge salget året igennem,” mener hun.