Foto: Flavio Takemoto, Freeimages.com

Foto: Flavio Takemoto, Freeimages.com

Genetikcurling, hvor forældre giver børnene medfødte fordele ved undfangelsen, er det skræmmende resultat af konkurrencesamfundets pres, mener Danmarks Lærerforening.

I den danske folkeskole er alle børnene lige. Eller sådan burde det i hvert fald være.

I virkeligheden kan der være store medfødte forskelle i intelligens og evner, når først man undersøger børnene nærmere. Det skyldes ifølge Danmarks Lærerforening de gener, som mor og far har givet deres afkom ved undfangelsen.

“Forældrenes iver efter at få vellykkede børn er rykket længere og længere ind i barndommen, og i dag mærker ungerne presset, allerede inden de bliver født,” siger Bente Lange, der er fagforeningens ulighedschef.

Genetikcurling
Hun kalder fænomenet for genetikcurling, hvor forældrenes ønske om at lette barnets vej gennem livet starter med, at man giver det sine egne gener.

“Nogle gange går det selvfølgelig galt, så ens barn får den matematikkyndige forælders ringe sproglige evner og den veltalende forælders svage forståelse for naturvidenskab. Men intentionen er klar, og i de fleste tilfælde resulterer genetikcurling i ulighed blandt børnene,” advarer Bente Lange.

Forældrene selv mener dog ikke, at de gør noget galt.

“Vi forsøger at give Mingus og Ella de bedste forudsætninger for et godt liv, og der kan man ikke komme uden om, at de rigtige gener betyder meget,” siger Stefan Mikkelsen, der er meget tilfreds med hans og kærestens to genetiske sammenblandinger.

Ligefødte børn
Men det er en helt forkert prioritering, mener Bente Lange:

“Jeg forstår godt, at forældre ønsker det bedste for deres børn, men i et større samfundsmæssigt perspektiv kan vi ikke tillade, at nogle børn bliver født klogere end andre. Det er slemt nok, at de får alle mulige fordele efter fødslen, fx dyrt skoleudstyr, bøger og museumsudflugter.”

Læreforeningens ulighedschef har dog ingen konkrete idéer til, hvordan man skal stoppe den voksende genetikcurling, da det endnu ikke er ulovligt at forme sit barn med sine egne gener.

“I første omgang kunne man undersøge, hvad der videnskabeligt set er muligt, hvis man ønsker ligefødte børn. Måske en kvoteordning, hvor et forældrepar sammenlagt kun må have et bestemt antal gode gener,” slutter Bente Lange.