Foto: dolgachov, Bigstock

Foto: dolgachov, Bigstock

Rådet for Socialt Udsatte frygter, at begrænsning af apanage vil skabe en ny gruppe marginaliserede borgere på reduceret overførselsindkomst. Den første, der kan blive ramt, er prins Joachims ældste søn, Nikolai. 

Når prins Nikolai næste år fylder 18, kan det være slut med apanage for hans vedkommende. Flere politikere vil nemlig begrænse antallet af kongelige, der kan modtage apanage. Dermed kan han se frem til et liv på kontanthjælp, der er en noget lavere ydelse end den royale overførselsindkomst.

Det bekymrer Rådet for Socialt Udsatte, som frygter, at de medlemmer af kongefamilien, der fremover mister apanagen, vil skabe en ny gruppe marginaliserede borgere.

“Vi ser ofte, at børn af forældre på overførselsindkomst selv havner på overførselsindkomst. Det er en social arv, som er svær at bryde, men som man ikke har haft fokus på i forhold til kongefamilien, fordi ydelsen for deres vedkommende trods alt er så høj, at den er til at leve for,” siger rådets sekretariatschef, Ole Kjærgaard.

Tvivlsom arbejdsevne
Flere politikere fra den borgerligt-liberale fløj har udtalt, at prins Nikolai må få et arbejde som alle andre. Men det er ikke sikkert, at han overhovedet er i stand til at passe et job, vurderer socialpsykolog Anja Espersen.

“Vi lærer at arbejde ved at se vores forældre arbejde. Men prins Nikolai har ikke set sine forældre varetage almindelige job, og derfor er det tvivlsomt, om han er i stand til det selv,” siger hun.

Behov for exitprogram
Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener dog, at der er håb forude for prins Nikolai.

“Jeg kunne måske give ham en ministerpost i en periode, så han kan få eftervederlag og ministerpension. Ellers må vi overveje at lade almindelige mennesker arbejde endnu hårdere, for det er jo uholdbart, at et ungt menneske, der er vant til en høj levestandard, pludselig skal klare sig i en simpel, toværelseslejlighed på kontanthjælp. Det er trods alt lettere for dem, der aldrig har prøvet andet,” siger han.

Ole Kjærgaard mener dog, at der skal skrappere midler til.

“Der er brug for et exitprogram til royale, der skal vænnes af med at leve i sus og dus for offentlige midler. Måske noget med at lade dem bo en periode i meget små slotte, før de kommer ud i samfundet,” slutter han.