Foto: Gamjai, Bigstock

Foto: Gamjai, Bigstock

Din retfærdige harme og retningsløse vrede kan faktisk hjælpe en flygtning ud af fattigdom og druknedød. RokokoPosten forklarer hvordan.

I kølvandet på sidste uges skibsforlis, hvor flere hundrede afrikanske flygtninge druknede i et forsøg på at komme til Europa, har politikere, debattører og almindelige borgere udtrykt deres frustration på Facebook.

Formentlig har forfatterne bag de mange opdateringer ikke tænkt, at dramatiske udsagn på sociale medier kunne gøre nogen forskel for de fattige mennesker, der trodser himmel og hav for at opnå et bedre liv. Men der tager de fejl.

Retfærdig harme
Nye undersøgelser har nemlig vist, at man med de rigtige Facebook-opdateringer kan redde mange bådflygtninge fra den visse død.

“Den samlede mængde retfærdig harme og retningsløs vrede kan komprimeres til en effektiv kur mod druknedød og fattigdom, hvis man bruger energien korrekt,” fortæller professor Ilse Fredholm, der forsker i etnisk fjernempati og præsenterer sine råd til, hvordan man omdanner en Facebook-status til nødhjælp:

Kompleksitet og sarkasme
1. Undgå at skrive i versaler. Nogle mennesker mener, at deres følelsesudbrud opfattes som stærkere og mere autentisk, hvis de kun bruger store bogstaver, men en del forskning tyder på, at versaler tværtimod forhindrer forfatterens følelser i at nå frem til modtageren i raffineret form. Derfor: Brug kun stort bogstav efter punktum og ved egennavne.

2. Forsøg at indarbejde sætninger, der signalerer, at du er klar over problemstillingens kompleksitet og skriv gerne noget om uretfærdige handelsvilkår for afrikanske bønder, EU’s landbrugsstøtte og Monsantos forsøg på at patentere frøsorter. Disse ting behøver ikke hænge direkte sammen med skibsforlisene. Faktisk hjælper du mest, hvis du kan sammenkæde så mange divergerende holdninger til Afrika som muligt, da redningskraften derved bliver stærkere.

3. Find en artikel, hvor en politiker udtaler sig empatisk og medfølende om de druknede bådflygtninge og tilsæt en sarkastisk kommentar, der skal antyde det afgrundsdybe hykleri. Ifølge professor Ilse Fredholm er sarkasme en af de bedste måder, hvorpå man kan redde afrikanske menneskeliv.