Foto: RokokoPosten

Foto: RokokoPosten

Hjemløse i Aarhus skal ikke føle sig udstødt, selvom kulturhovedstadens mange events ikke er beregnet til dem. Det vil kommunen sikre med et stort antal fliser, som hjemløse kan se på, når de sover på gaden. 

I dag indledes Aarhus’ år som Europæisk Kulturhovedstad officielt. Det fejres med storslåede arrangementer, som måske kan få nogle af byens hjemløse og andre socialt udsatte til at føle sig lidt udenfor.

“Hvis man bor på gaden, lugter man måske dårligt, fordi man ikke tager bad, børster tænder eller får rent tøj på regelmæssigt. Så derfor er man nok ikke lige i målgruppen for alle de kulturelle arrangementer, vi afholder i løbet af året som Europæisk Kulturhovedstad,” erkender borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Han mener dog, at kommunen alligevel har tænkt på byens dårligst stillede borgere.

“Det mindste, vi kan gøre”
“Når vi fyrer et beløb af, som kunne have sikret byens hjemløse kost og logi i flere år, er det mindste, vi kan gøre, da at sikre, at de ikke føler sig helt udstødt, mens vi andre dyrker finkulturen,” fortsætter han og forklarer, at det er derfor, man har valgt at producere 4000 særlige fliser med inskriptionen “Aarhus 2017”.

“Fliserne er placeret over et stort område i hele byen, så de kan let finde sådan en at sove på, og så kan de ligge og føle, at vi også har tænkt på dem,” siger han.

Fliserne, der allerede blev lagt i løbet af 2016, har vakt stor begejstring blandt byens hjemløse.

“Jeg føler det som et stort privilegium, at jeg kan ligge og se på den pæne inskription. Det varmer indeni, og det er rart her i vinterkulden,” siger 52-årige Bjørner, der har levet på gaden i 13 år.

Kritik: Grimt med fattige i gadebilledet
Det var dog ikke et enigt byråd, der traf beslutningen om flise-indsatsen.

“Jeg synes, det ser grimt ud med fattige i gadebilledet, og vi må tænke på, at vores status som kulturhovedstad tiltrækker en masse turister,” siger Jette Skive (DF), der dog understreger, at hun mener, det er en god idé at gøre lidt ekstra for de hjemløse.

“Man kunne have gjort så meget andet. For min skyld kan man endda servere noget god mad for dem, ligesom ham der paven gjorde engang nede i Rom. Bare det foregår i Mårslet eller et andet sted, hvor man ikke ville rende direkte ind i dem, hvis man skulle til et af de meget flotte arrangementer, byen inviterer til i løbet af året,” slutter hun.