Foto: Creatista, Bigstock

Foto: Creatista, Bigstock

Antallet af danskere, der lider af offermentalitet, er vokset så drastisk, at Sundhedsstyrelsen har optaget lidelsen på listen over folkesygdomme. Patientforening føler sig usynliggjort.

For blot få år siden hørte det til sjældenhederne, at praktiserende læge Birgitte Strøm stødte på fænomenet offermentalitet. I dag, fortæller hun, går der sjældent en måned, uden at hun møder en patient med lidelsen.

Det samme mønster gør sig gældende over hele landet. Faktisk er lidelsen blevet så omfattende, at Sundhedsstyrelsen for nylig optog den på listen over folkesygdomme. Eksperter vurderer, at omtrent hver syvende dansker er offer for offermentaliteten, og at lidelsen primært rammer kvinder mellem 20 og 50 år med en lang videregående uddannelse inden for det humanistiske område.

Ingen behandling
Det stigende antal ofre for offermentalitet er alarmerende, mener overlæge Steffen Glismann fra Statens Serum Institut. Man ved nemlig ikke, hvordan sygdommen breder sig, men der kan være tale om en virus.

“Vi arbejder på højtryk for at finde årsagen til, at så mange danskere rammes i disse år. Desværre er vi fortsat på bar bund, og det er en katastrofe, eftersom vi ikke kan finde frem til en behandling, når vi ikke kender til årsagen,” siger han og fortsætter:

“Eftersom lidelsen ser ud til at være kronisk – der er indtil videre ikke konstateret et eneste tilfælde af helbredelse – risikerer vi at ende i en nedadgående spiral, hvor alle har ondt af sig selv, og ingen formår at gøre noget ved det.”

Utilfreds patientforening
I patientforeningen De Sande Ofre, der er en ud af to store foreninger for mennesker diagnosticeret med offermentalitet, er der stærk utilfredshed med, at det går så langsomt med at finde en kur. Bestyrelsesformand Genna Oksbøl mener, at patientgruppen ikke tages alvorligt nok.

“Ingen tager os alvorligt. De kalder det bare ‘offermentalitet’, men hvor nedladende er det lige? De burde sætte alt ind for at finde en kur, men vi er åbenbart helt usynlige,” siger hun.

I den anden store patientforening, Vi Fejler Intet, har man en helt anden tilgang til problematikken.

“Det er krænkende, at man sætter os i bås som en eller anden diagnose, når vi faktisk ikke fejler noget,” siger talsmand Albin Madsen og slutter:

“Hvis folk bare kunne lade være med at gøre ting, som vi ikke bryder os om, ville vi slet ikke have noget problem.”