Foto: Colortechnik, Bigstock

Et landsdækkende forsøg med dobbelte blindtests skal én gang for alle finde ud af, hvad der i dag adskiller de to partier.

“Det er vigtigt at skabe arbejdspladser.” “Vi ønsker ikke antidemokratiske kræfter iblandt os.”

Sætningerne lyder kønsløst og monotont fra to store højttalere placeret midt i det hvide og sterile lokale, hvor to forskere og 45 forsøgsdeltagere har taget plads på hver sin stol.

Alle deltagerne er blevet udstyret med en blok, hvor de skal notere deres tanker om 20 forskellige politiske udsagn, heriblandt om de tror, at udsagnet kommer fra Socialdemokraterne eller Venstre. For at minimere risikoen for bias ved de to forskere ikke noget om udsagnene, der med vilje alle bliver sagt af den samme robotstemme.

Dårligere end en abe
Mathias Arnesen, en 23-årig studerende fra Odense, er længe om at udfylde felterne på sin blok, og da forsøget er færdig, udtrykker han skepsis over for RokokoPostens udsendte.

“Det var virkelig svært at sige noget konkret om udsagnene; jeg gætter på, at jeg ramte rigtigt ved to eller tre citater,” siger Mathias Arnesen og indrømmer, at han derved ville klare sig dårligere end de kontrolforsøg, som sidste år blev udført med aber, der trykkede tilfældigt på en knap.

For at give forsøgene statistisk vægt har forsøgsleder Majbritt Mortensen, der er professor i statskundskab og specialiserer sig i banalitetsmodulerede styreformer, indtil videre testet de politiske udsagn på over 500 mennesker.

Begrænset succesrate
Og selvom Majbritt Mortensen stadig mangler at teste mennesker i Sønderjylland og  Vestsjælland, aner hun et mønster, der passer med Mathias Arnesens usikkerhed.

“Forsøgspersonernes succesrate er begrænset. Enkelte meget politisk interesserede landmænd i Nordjylland var rigtig gode til at gætte Venstre-citater, mens en gruppe fagforeningsmedlemmer fra Amager ramte en del udsagn fra Socialdemokraterne. Resten kunne lige så godt have svaret i blinde,” siger professoren og tilføjer, at medlemmer af de to partier konsekvent havde en succesrate på 13,5 % under gennemsnittet.

“Men vi fortsætter, for vi synes selv, at vores formål er ædelt: At fjerne politik fra partireligionens tåger og føre den ind i det videnskabelige 21. århundrede,” slutter Majbritt Mortensen.