Foto: Davepark, Wikipedia

Foto: Davepark, Wikipedia

Det siges ofte, at størst af alt er kærligheden. Men det passer ikke.

“Kærligheden overvinder alt” og “størst af alt er kærligheden”. Disse vendinger kender de fleste, men færre er nok klar over, at indholdet er forkert. Sådan siger Svend Madsen, der er ph.d. i emotionsvolumen fra Danmarks Teknologiske Universitet og gennem de sidste år to har beskæftiget sig indgående med komparativ emotionalisme.  Hans konklusion er entydig.

Mærsk-skib er større
“Med en gennemsnitlig volumen på omkring 55.000 kubikmeter er kærligheden ganske stor og svarer eksempelvis til et mindre krydstogtskib eller en større passagerfærge. Den er dog meget mindre end Mærsks containerskibe af den såkaldte Triple-E-klasse, der har en volumen på mere end 200.000 kubikmeter,” siger Svend Madsen.

Hvis man skal anskueliggøre kærlighedens gennemsnitlige rumfang i ikke-maritime størrelser, så svarer dens volumen til det, der kan være i en meget stor sportshal. Svend Madsen påpeger, at det unægteligt er et anseeligt rumfang, men dog langt fra større end alt.

Mindre end andre følelser
Kærlighedens rumfang varierer voldsomt og er heller ikke altid den største følelse hos det enkelte menneske. Faktisk findes adskillige eksempler på følelser hos bestemte segmenter af befolkningen, hvor kærlighed langt fra er størst.

“Hos rigtig mange er selvcentrerede og antagonistiske følelser faktisk betydelig større end kærligheden,” siger Svend Madsen og fortæller, at statskundskabsstuderende på Aarhus og Københavns universiteters glæde ved at høre sig selv tale gennemsnitligt når op på omkring 150.000 kubikmeter.

FCK-had i særklasse
“Og en virkelig fascinerende ting er, at i en stor population af hankønsvæsener på vestegnen findes et had til fodboldklubben FC København, som jeg har målt helt op til 344.000 kubikmeter i gennemsnit,” siger Svend Madsen og tilføjer, at det er den næsthøjeste måling, som han har registreret.

“Det eneste, jeg nogensinde har målt, der overgik det, er Klaus Riskærs ego, der antog en volumen på 1,4 millioner kubikmeter. Jeg er dog stadig i tvivl om, hvorvidt det kan klassificeres som en menneskelig følelse, eller om det skal placeres i sin helt egen kategori”, siger han.