Foto: tonyoquias, Bigstock

Foto: tonyoquias, Bigstock

Danskerne stemte forkert den 18. juni. Derfor vil flere af landets biskopper indstifte en ny national helligdag ved navn Store Skammedag.

Blå bistandspolitik er fej, udansk og ubehagelig. Alligevel endte blå blok med et flertal efter folketingsvalget sidste torsdag. Det er pinligt, mener nogle af landets biskopper og foreslår derfor, at 18. juni gøres til national helligdag i skammens navn.

“De danskere, der har hjulpet en menneskefjendsk og tyrannisk regering til magten, burde skamme sig. Men det gør de jo ikke, og derfor er der behov for Store Skammedag,” udtaler biskop i Viborg Stift, Henrik Stubkjær.

Han bakkes op af flere kolleger, herunder Peter Fischer-Møller fra Roskilde Stift og Keld Holm fra Århus Stift.

Gå korsets vej
Peter Fischer-Møller mener, at den eneste måde, danskerne kan erfare, at de stemte forkert, er ved at gå korsets vej. Det kan de gøre helt konkret, når den nye helligdag indstiftes.

“Store Skammedag skal være en dag, hvor vildfarne danskere erfarer Jesu vej ved selv at stille op til pisk og korsfæstelse, sådan som flagellanter gør i andre lande,” siger han.

Hvordan Store Skammedags ritualer konkret skal udføres, har biskopperne endnu ingen klar holdning til. Men det er vigtigt, at skammen gøres konkret og nutidig, så den appellerer til de unge.

“Det siger ikke længere de unge noget, at Jesus døde på korset for vores skyld. Så jeg forestiller mig, at man kunne sætte Dansk Folkepartis logo på korsene. Så er man heller ikke i tvivl om, at det er forkerte politiske holdninger, man skal skamme sig over og ikke fx, at man er promiskuøs eller glemmer at hilse på en hjemløs,” reflekterer Henrik Stubkjær.

Stedfortrædende skyld
Det er bedst, hvis de, der stiller op til offentlig korsfæstelse, er blandt dem, der stemte forkert. Men andre kan også gøre det, mener Keld Holm:

“Der er tradition i kristendommen for, at en uskyldig stedfortræder stiller op og tager straffen for de skyldige. Det vil sende et stærkt signal, hvis medlemmer af Enhedslisten og Alternativet – ja, måske endda et par socialdemokrater, selvom de ikke er helt uskyldige, påtager sig skylden på vegne af de blå. Når de blå ser, hvordan de får gode mennesker til at lide, vil de forhåbentlig tænke sig bedre om en anden gang.”