Foto: Spaxia, Bigstock

Foto: Spaxia, Bigstock

Få sekunder stod mellem Klaus Andersen og døden, da han var ved at kvæles i et stykke brød. “Det understreger, hvor træls det er, at jeg aldrig får en Porsche eller en villa i Toscana,” siger han.

Det var en mandag aften som alle andre hjemme hos Klaus Andersen og hans kone, Mette Lisborg. Parret sad ved middagsbordet, og Klaus havde lige taget en bid hvidløgsbaguette. Pludselig blev han rød i hovedet og kunne ikke sige et ord.

“Jeg gik i panik og for hen til Klaus, mens jeg spurgte, hvad der var i vejen. Men han viftede bare fortvivlet med armene,” siger Mette, der efter have sundet sig heldigvis var i stand til at give førstehjælp. Efter et par velplacerede stød i Klaus’ mellemgulv røg det lille stykke baguette ud, og Klaus hev efter vejret, blot få sekunder fra at have mistet bevidstheden og dernæst livet.

“Det var en dybt chokerende oplevelse, der fik mig til at fundere over livet. Nu kan jeg for alvor se, hvor træls det er, at jeg ikke har flere penge,” siger Klaus og tilføjer, at hvis han havde en formue, ville han først købe en Porsche og siden en villa i Toscana med egen kok og gartner.

Har virkelig lyst til penge
“Til daglig har jeg så travlt, at jeg ikke spekulerer over, hvordan livet som rig ville være. Men når ens liv passerer revy for ens øjne, og man kun ser rudekuverter, weekendture med Ryanair og tilbud på lammekølle i Netto, kan man ikke lade være med at stoppe op og mærke efter,” siger han.

Klaus’ kone, Mette, er kommet til en lignende erkendelse.

“De sekunder, hvor Klaus ikke kunne få vejret, føltes som timer. Jeg nåede at tænke, hvor kedeligt det er, at vi begge tjener en gennemsnitsløn og fx aldrig har råd til at tage fri en hel måned og bo på luksushotel i New York,” siger hun, men understreger, at hun ikke bebrejder Klaus noget:

“Det kunne lige så vel være sket for mig. Døden kan ramme os alle meget pludseligt, og så er det træls at vide, at man ikke er blevet født ind i en rig familie.”

Bitterhed forsvinder
Heldigvis vil den nedslående følelse formentlig forsvinde i løbet af et par dage, beroliger krisepsykolog Nenette Mølgaard.

“En voldsom oplevelse kan vende op og ned på alting i et stykke tid, men efterhånden vil hverdagens monotoni få Klaus og Mette til at glemme alt om deres bitterhed,” siger hun.