Foto: Bill Ebbesen, Wikipedia (beskåret)

Foto: Bill Ebbesen, Wikipedia (beskåret)

Politiet jubler over, at en benhård indsats mod stoffet cannabis har ført til, at ikke så meget som en eneste deltager er død af en overdosis hash.

Preben Geertsen er øverste leder for politiets særlige antihashish-gruppe, der i juli måned blev sat ind på Roskilde Festival. Og han er en glad mand.

“Vi er utrolig glade for, at vores benhårde indsats har gjort, at ikke en eneste ung og uskyldig beatnik på Roskilde har dopet sig ihjel med hash,” forklarer han.

Opdagede det i 2014
At det er lykkedes politiet at forhindre tragedier, skyldes ikke mindst, at man sidste år gennem en skarpsindig indsats i betændte miljøer på festivalen kunne konstatere, at et bekymrende fænomen spredte sig blandt festivalens musikglade gæster.

“Vi opdagede med forfærdelse, at enkelte på diverse beat-festivaller begyndte at eksperimentere med den såkaldte ‘galar’, der er de unges kodenavn for det farlige narkotikum cannabis, som ellers primært har været misbrugt af amerikanske jazz-musikanter og Stig Møller,” siger Preben Geertsen.

Måtte prioritere
Derfor besluttede politiledelsen, at noget måtte gøres, selvom det indebar nogle svære valg.

“Selvom politiet mangler 500 årsværk på grund af terror og folkemøde, er det drønvigtigt, at vi prioriterer vores ressourcer rigtigt. Derfor stod valget mellem at sende betjente ud for at fotografere fartsyndere på E45 eller at redde ungdommen fra narkotikaens svøbe,” forklarer han.

“Men så slemt var det heldigvis ikke, da der viste sig at være adskillige betjente, som alligevel bare gik rundt og efterforskede villaindbrud eller vold i nattelivet, der kunne forflyttes til den livreddende indsats på Roskilde Festival,” tilføjer han og understreger, hvor stolt han er over, at politiet fik taget opgøret med cannabisen inden, den for alvor nåede at slå rod blandt de unge.

“Stoffets virkninger kan være uoverskuelige på en musikfestival, hvis det får lov til at brede sig uhæmmet. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange liv det havde kostet, og hvad der så ville ske med Roskilde Festival, hvis vi bare lod et stort antal deltagere ryge løs af det de næste fyrre år uden at konfiskere deres cannabis-cigaretter ved enhver given lejlighed.”