97-årige Rosa Bavnehøj fortryder ikke et øjeblik, at hun brugte en stor del af sit liv på udmarvende slankekure og motion. “Det er rart at se tilbage på et liv, hvor man vejede 55 kilo og ikke 58.”

Helbredet er svagt, men hjernen klar og stemmen fast, når Rosa Bavnehøj skal gøre status over et langt og begivenhedsrigt liv.

“Jeg er så glad for, at jeg fik tabt de der 3 kilo,” erklærer hun med et smil på læben og viser billeder fra alle de år, hvor vægten stod på 55 og ikke 58 kilo.

Vægttabet fandt sted over tre måneder, da den nu 97-årige kvinde var 31 og besluttede sig for at ændre sine kost- og motionsvaner.

“Der skulle ikke så frygtelig meget til, men jeg måtte alligevel sige nej til en del fester og småkager gennem årene, og hvis jeg holdt op med at løbe mine mandagsture, kunne jeg straks se det på vægten. Men det var det hele værd,” fortæller Rosa Bavnehøj, der har målt 163 cm det meste af sit voksenliv og derfor aldrig har været i fare for at blive overvægtig.

Det andet var lidt pænere
“Selv hvis jeg havde vejet 65 kilo, havde det nok ikke betydet det store for mit helbred, men det andet var bare lidt pænere,” mener Rosa, der bor på et plejehjem i Viborg og døjer med hjerteproblemer og en lungebetændelse.

Hun siger, at hun derfor ikke har langt igen og gerne vil give noget af sit livs lærdom videre til sine børn, børnebørn og oldebørn, blandt andet omkring vigtigheden af at holde sig strengt inden for sin idealvægt.

“Det kan lyde forfængeligt og overfladisk, at man går så meget op i sit udseende i stedet for at nyde livet og ikke kigge så kritisk på alle sine bikinibilleder, men når man som jeg står for døden, finder man for alvor ud af, hvor meget en pæn krop betyder,” understreger den 97-årige kvinde og peger på fotos fra 1952, hvor hendes lår ser særligt tynde ud.

“Dejlige tider,” husker hun med et fjernt blik.

Gør dine lår tynde
Hendes opfordring til nutidens unge kvinder, der selv vil opleve dejlige tider, er derfor, at de skal tænke over, hvad de spiser, så også deres lår kan blive tynde.

“De kan supplere med hård motion, så de taber sig endnu mere, men hvis jeg har lært noget i mine 97 år, er det, at enhver kvinde må finde sin egen vej,” understreger Rosa Bavnehøj og tilføjer:

“Til vægttab, selvfølgelig!”