Foto: Rob Hainer, Bigstock

Foto: Rob Hainer, Bigstock

Videnskaben skal ikke blandes sammen med fiktion og fantasi. Derfor har Aarhus Universitet fyret en lektor i fysik, hvis interesse for science fiction udsatte instituttets objektive metoder for en risiko for at gå i stykker.

“Vi kan ikke risikere, at han pludselig begynder at inkorporere udregninger foretaget af Deep Thought (supercomputer, der optræder i science fictionkomedien Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, red.) i sine beregninger af cellekerners stabilitet,” lyder det fra Lars H. Andersen, der er institutleder for Institut for fysik og astronomi ved Aarhus Universitet.

Han taler om den nu afskedigede lektor, Christian Stryhn, der ikke formåede at holde sin interesse for science fiction adskilt fra sit videnskabelige arbejde.

“Live long and prosper”
Ifølge Lars H. Andersen nøjedes Christian Stryhn ikke med at råbe “live long and prosper” (kendt frase fra science fiction-serien Star Trek, red.), når han sagde farvel til sine kolleger. Det hændte ofte, at han i frokostpauserne talte om, hvordan verden kunne se ud, hvis fiktive teknologier fra science fiction-fortællinger fandtes på instituttet.

“Ja, han gik sågar så vidt som til at nynne temaet fra Star Wars, mens han arbejdede ved sin computer. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket med naturvidenskabens objektive metoder, hvis han var fortsat med at påvirke dem med fiktion og fantasi,” siger den tydeligt rystede institutionsleder.

Metoderne går i stykker
Professor i videnskabsantropologi Camilla Bærentsen mener, at det var korrekt at fyre Christian Stryhn.

“Naturvidenskabelige metoder er skrøbelige og må beskyttes grundigt mod forskernes personlige overbevisninger. Derfor er man som forsker inden for naturvidenskabelige fag nødt til at vaske sin hjerne grundigt, så den bliver renset for irrationelt og uvidenskabeligt indhold, før man træder ind i laboratoriet,” siger hun.

Hun fremhæver, at selvom videnskabelige metoder er udviklet, så mennesker, der ikke er objektive og rationelle, kan bedrive objektiv og rationel forskning, bør man være forsigtig:

“Derfor bør man heller ikke ansætte forskere, der er politisk engagerede. De kan simpelthen ikke adskille politik og videnskab, og så risikerer man, at metoderne går i stykker.”