Foto: Einbo, Bigstock

Foto: Einbo, Bigstock

Kalvebod Brygge og Prøvestenen viser, hvor galt det kan gå, når Danmarks smukke kyster skal tivoliseres, mener en gruppe jyder, der dog ikke selv besøger København så tit.

Hvide olietanke og høje skorstene skyder op mellem grusbunker og forpjuskede græstotter, mens et par lastbiler kører forbi. Her spejlede bøgen sig engang i bølgen blå, men i dag er udsigten til Sveriges kyst blevet blokeret af driftige københavnere, der har set deres snit til at tjene penge i olie-, sten- og grusindustrien ved at bygge på den kunstige ø, Prøvestenen.

“Sådan ser det ud, når man ødelægger den danske natur i jagten på gold profit,” siger skov- og naturtekniker Henning Nielsen, der bor i Aalborg og har startet Facebook-gruppen “Red København fra tivolisering”. Her mødes mennesker, primært jyder, der mener, at den voldsomme kystbebyggelse i og omkring København har ødelagt den engang så naturskønne by.

Pengemaskinen i gang
“Tag et dejligt område som Kalvebod Brygge. Engang kunne man se, så langt øjet rakte, og prægtig natur lå tæt på enhver københavners hjem. Men så gik pengemaskinen i gang, og nu vil man bygge en Ikea på Fisketorvet,” fnyser Henning Nielsen, der kun har hån tilovers for dem, der påpeger, at man byggede nyt ved vandet for at forvandle København fra nedslidt industriby til moderne storby.

“Det lyder alt sammen meget flot, men hvad er prisen? Glas, metal og mursten overalt. Gold profit, New Public Management, nødvendighedens politik og alt det der. Men hvad med vores børn? Kan de måske spise pengene, når havet er en saga blot?” spørger han retorisk.

Grimt og ødelæggende
Selv har Henning Nielsen ikke besøgt København, siden han var en ung dreng, men husker tilbage på de tider med varme:

“Det var en anderledes, simpel tid, hvor menneskeværd ikke blev målt i penge, og selvom jeg ikke gider storbyen nu, kræver jeg, at København ser ud, som dengang – ellers er det ikke til at bære.”

Her adskiller Henning sig fra andre i Facebook-gruppen, der aldrig har været i hovedstaden, fx Grethe Serritslev fra Hirtshals.

“Jeg ved ikke, hvad københavnerne laver derovre, men det er sikkert grimt og ødelæggende, så jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at forhindre dem i det,” siger hun.