Foto: Public domain

Foto: Public domain

Fredag aften blev den radikale politiker Sven Skovmand overfaldet og hans hjem brændt ned. Skovmand erkender, at han selv bærer ansvaret på grund af provokerende udtalelser og overvejer at melde sig til politiet.

En hyggelig aften med culottesteg og rødvin i gode venners lag blev med et forvandlet til et mareridt, da det tidligere folketingsmedlem for De Radikale Sven Skovmand blev overfaldet af ytringsfrihedsfundamentalister bevæbnet med høtyve og fakler.

“Først forstår jeg intet. De vælter bare ind ad døren og begynder at banke løs på mig og mine gæster,” fortæller han og fortsætter:

“Men da de så råber og skriger, at jeg skal dø, fordi jeg har krænket ytringsfriheden, går det op for mig, at det er folk, jeg har provokeret til at angribe mig, fordi jeg har krænket deres dybfølte tro på, at man skal kunne ytre sig uden frygt for vold.”

Gjorde ikke modstand
Herefter undlod Skovmand at gøre modstand, da han erkendte, at han selv bar ansvaret for angrebet.

“Ja, selvfølgelig. Det er jo helt ligesom dræbte tegnere og kvinder, som bliver voldtaget på grund af udfordrende tøj. Provokerer man, må man tage konsekvenserne.”

Han beklager, at flere af hans venner kom til skade, men mener, at det er forståeligt.

“Selvfølgelig er det trist, men det må man regne med, når man omgås personer, der siger så krænkende ting, som jeg gør. Det var jo langt fra alle, som blev dræbt ved angrebet på Charlie Hebdo, der selv havde tegnet profeter,” siger han og understreger, at retfærdighed af og til kræver ofre.

“Det er jo ligesom dengang, jeg hyldede de enorme fremskridt, som skete på baggrund af det cambodianske folkedrab. Her døde også nogle stykker, men til gengæld tror jeg nok, de fik et enormt godt landbrug og lige samfund ud af det.”

Vil melde sig selv
Når Sven Skovmand igen kan gå, regner han med at melde sig til politiet.

“Ligesom arrangørerne af debatmødet på Krudttønden burde straffes for uagtsomt manddrab, mener jeg, at det kun vil være fair, hvis jeg bliver sigtet for brandstiftelse og grov vold. Jeg mener ikke, et retssamfund kan være tjent med, at ytringspyromaner som mig kan gå ustraffet rundt, bare fordi vi er så heldige at overleve voldelige overfald,” siger han.