Foto: Verelly, Bigstock

Foto: Verelly, Bigstock

Liberalisternes valgsprog, “frihed under ansvar”, er ikke godt nok for statskundskabsstuderende Malthe Frederiksen. Han kan lide mange af liberalismens idéer, men mener, at det hæmmer menneskeheden at skulle tage ansvar. 

“Det personlige ansvar er et tyngende åg!”

Malthe Frederiksen tager en tår af sin latte, mens han kigger eftertænksomt ud i luften. Han er statskundskabsstuderende og i gang med at skrive opgave om liberalisme. Det er derigennem, at han er nået frem til det, han kalder liberalismens største problem og hæmsko, nemlig idéen om, at frihed nødvendigvis skal begrænses af ansvar.

Selv er Malthe indædt modstander af enhver form for ansvar, især personligt ansvar. Derfor bor han stadig hjemme, selvom han er 23 år gammel og mere end halvvejs gennem en universitetsuddannelse.

Frihed uden ansvar
Det undrer Malthe, at politisk liberalisme i Danmark aldrig har gjort op med idéen om, at frihed kun skal være mulig under ansvar.

“Det burde hedde ‘frihed uden ansvar’, ikke ‘frihed under ansvar’. Faktisk er ansvar noget af det, der begrænser friheden allermest, men det har de åbenbart ikke tænkt på,” siger han.

Som det måske eneste menneske i Danmark, der for alvor har opdaget, at liberalister lever på en løgn, har Malthe gjort det til sin opgave at udbrede budskabet.

“Mit håb er selvfølgelig at frigøre dem, der kalder sig liberalister, og få dem til at indse, at den såkaldte semi-liberalisme, hvor man skærer halvdelen fra – altså ansvaret – i virkeligheden er langt mere liberalistisk,” siger han og fortsætter med at fortælle om, hvordan mennesket bliver fastholdt i en falsk frihedsforståelse, fordi de tror, at de er tvunget til at tage ansvar.

Tosset at andres frihed er vigtig
“Vi bliver indoktrineret til at mene, at andres frihed er lige så vigtig som vores egen, men det er tosset. Hvilken naturlov siger lige det? Nej, det er bare et greb, som magthaverne har fundet på for at bevare en smule kontrol over os alle,” siger han.

For at demonstrere sin ret til frihed uden ansvar gør Malthe sig umage med at smide affald på gaden, have ubeskyttet sex og snyde foran i køen, når han køber ind. Han skubber også gerne til folk, der står i vejen for ham. Det er ikke hensynsløst, mener han, tværtimod er det frigørende:

“I en helt fri verden er andres frihed eller mangel på samme fuldstændig ligegyldig, for når du først er helt fri og har lært ikke at tage ansvar for noget som helst, så vil du vide, at du slet ikke behøver at bekymre dig om andre end dig selv.”