Foto: buso23, Bigstock

Foto: buso23, Bigstock

I et nyt DR-program følger seeren en gruppe entusiastiske amatørvaskere, der konkurrerer i discipliner som sortering af næsten ensfarvede sokker i svag belysning og æstetisk ophængning på tørresnor.

Efter succesen med Den store bagedyst er Danmarks Radio nu klar med næste spændende konkurrenceprogram, hvor amatører dyster i hjemlige sysler. I Den store maskinvaskedyst bliver det dog vaskepulver og ikke bagepulver, som deltagerne skal jonglere med i forsøget på at imponere et strengt og kompetent panel af professionelle maskinvaskere.

Skyllemiddel i forkert rum
Dommerne er den tidligere indehaver af Vesterbro Møntvask, Rene Jakobsen, og overinspektør Helle Michaelis fra Svendborg Damp- og Industrivask. De skal vurdere en gruppe ihærdige amatørvaskeres forsøg på at kæmpe sig gennem udfordrende øvelser som sortering af næsten ensfarvede sokker i skæret af en livstræt energisparepære og ophængning af tøj på tørrestativ i overensstemmelse med feng shui-principper.

Uden at sige for meget kan det godt afsløres, at det bliver ekstremt dramatisk, som når Peter fra Næstved opdager en rød børnetrøje i sin hvidvask, og Britta fra Kastrup bytter rundt på skyllemiddel og vaskepulver under en hektisk tour de force over tre maskiner på henholdsvis 30, 40 og 60 grader.

Vil tørre med mælkeskummer
Kreativiteten får især frit løb i programmets sidste runde, hvor deltagerne selv definerer en udfordring for at vise, hvad de kan. Her forsøger Janni fra Aarhus i en nervepirrende finale at vaske alle spillerdragter fra fodboldklubben Skovbakkens U-13 drengehold efter en mudderpræget turnering i Hobro. Ikke alene foregår det i en semidefekt maskine fra Miele årgang 1993, men Janni vil efterfølgende tørre alle dragter med en mælkeskummer. Om det lykkes, kan man se ved at følge konkurrencen, der bliver bragt søndage kl. 20.

DR har også andre konkurrenceprogrammer med dagligdagens gøremål er i centrum på programmet. Hele december sendes det højspændte Pakkeleg til døden, og til foråret lanceres Den store vedligeholdelse af træværk-dyst, hvor deltagerne blandt andet skal konkurrere i kategorien ubehandlet parketgulv. Senere på året følger Hvem boller først? i samarbejde med Københavns Kommune, og sidst, men ikke mindst, kan seerne se frem til Copenhagen Ironing Man.