Foto: monkeybusinessimages, Bigstock

Foto: monkeybusinessimages, Bigstock

Flere tusinde unge falder ud af børnepengesystemet årligt, viser nye tal. Eksperter er bekymrede, og politikere kræver handling.

Jonas Dahlsted er 18 år gammel. Hver tredje måned fra han var 12 år, har han via en overførselsindkomstaftale med sine forældre, Martin og Britt, fået de såkaldte børnepenge overført til sin konto.

For kort tid siden stoppede dette, og Jonas er dermed endnu en af de mange tusinde, som hvert år falder for børnepengeperiodens 18-årsgrænse.

Kan stadig lide Magic-kort
“Siden jeg ikke får børnepenge mere, er min månedlige indkomst blevet reduceret voldsomt, og det sikkerhedsnet, som jeg tidligere havde, er pludselig helt væk. Det virker ekstremt urimeligt, at børnepengeperioden er begrænset til 18 år,” siger Jonas, der understreger, at han faktisk stadig ret godt kan lide SvampeBob Firkant og Magic-kort.

Peter Holdt er økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og mener, det er stærkt kritisabelt, at den borgerlige regering tolererer, at unge på grund af en arbitrær aldersgrænse står uden forsørgelse.

“De nye tal viser, at regeringen accepterer, at et meget stort antal unge, der står ved et ekstremt følsomt punkt i deres liv, bliver frataget en væsentlig del af forsørgelsesgrundlaget, alene fordi de er blevet 6570 dage gamle,” siger han.

Falder også ud af SU-system
Andre tal tyder på, at enkelte af de unge overgår til andre former for ydelser, blandt andet den såkaldte Statens Uddannelsesstøtte eller SU, men ifølge Peter Holdt gør det ikke situationen bedre:

“At nogle unge kommer på SU, udskyder kun problemet. Alle tal indikerer nemlig, at rigtig mange også falder ud af det system kort efter eksamen, og det er mildest talt stærkt bekymrende, at en lang række studerende på den måde bliver skubbet ud af uddannelsessystemet og ind i en ekstremt usikker situation. Er det virkelig det, vi ønsker for Danmarks fremtid?”

Konfronteret med de nye tal kræver Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, at børnepengeperioden bliver sat op til mindst 65 år. Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, mener til gengæld, at topskatten bør afskaffes.