Foto: Petr Jilek, Bigstock

Foto: Petr Jilek, Bigstock

“Vi er alt for hurtige til at smide ting væk, selvom de sagtens kan bruges,” siger Terkel Hermansen, der forvandler abstrakte oliemalerier til affald.

Ved første øjekast ligner de store farverige stumper i Slotsgade på Nørrebro bare en bunke skrald, som en doven beboer ikke har gidet at smide i papircontaineren. Men ser man efter, opdager man mønstre, billeder og mening i rodet.

“Den her bunke har engang været tre store oliemalerier. Men på bare en uge har jeg forvandlet billederne til affald,” siger Terkel Hermansen, der kalder sig selv en bæredygtig kunstner og transformator.

Ved at omdanne kunst til skrald vil han vise, hvordan det moderne menneske alt for hurtigt skiller sig af med ting, der sagtens kan genbruges og skabe glæde.

Bromerede flammehæmmere
“Mange ser på et kunstværk og tænker, at det gider de da ikke have hængende. Men de aner ikke, at de med meget få virkemidler kan få noget anvendeligt ud af værket og vække glæde, fx i den tredje verden,” siger kunstneren, der i september sendte 150 kilo selvskabt kunstskrald til Nigeria, hvor fattige unge bruger det til at lave tasker og punge.

Næste skridt bliver et samarbejde med Europas førende it-producenter, som Terkel Hermansen beundrer:

“Jeg har hørt, at de sender computere, telefoner og anden værdifuld elektronik til Kina og Indien, hvor de fattige indbyggere får stor glæde af de mange kostbare mineraler som bly, krom og bromerede flammehæmmere.”

Skrald på amatørplan
Noget kunne tyde på, at også almindelige danskere har fanget genbrugsbølgen, omend på amatørplan. I mange familier hygger både børn og forældre sig nemlig med at skabe brugbart skrald ud af dagligdags ting som mælkekartoner, gratisaviser og pålægsemballage.

“Da Ane og jeg så Terkel Hermansens arbejde, blev vi inspireret til selv at skabe skrald og fandt hurtigt ud af, at det er en nem måde at gøre noget godt for andre på,” siger Vibe Jensen om sine og kærestens forsøg på at gøre Terkel kunsten efter.

Indtil videre er parret dog ikke noget så langt som til at sende deres affald til tredjeverdenslande.

“I første omgang smider vi det i skraldespanden, så forbrændingsanstalten får glæde af det. Men lidt har også ret,” siger Vibe Jensen.