Foto: Sigurd Decroos, Freeimages.com

Foto: Sigurd Decroos, Freeimages.com

Både kommentatorer og eksperter er chokerede over, at der aldrig i meningsmålingernes historie er blevet målt så mange historiske meningsmålinger.

Det politiske Danmark er i en sjælden tilstand af historisk-politisk chok. Det skyldes et stort antal meningsmålinger, hvis lige aldrig tidligere er blevet set. Nogensinde.

Mindst.

Meningsmålingerne er så unikt sjældne, at de endda kommer bag på folk, som er eksperter i historiske meningsmålinger og har overraskende flotte akademiske titler.

Ekspert i chok
Jakob Brask-Asmussen er fx professor ved Aarhus Universitets Institut for Opinionskronologi og siger begejstret:

“Det her er de mest chokerende målinger i meningsmålingernes historie, jeg nogensinde har set. Jeg er helt vildt chokeret.”

De nye meningsmålinger er så bemærkelsesværdige, fordi de udviser en tendentiøs tendens, som ikke ligner lignende tendenser.

Ikke nødvendigvis problem
De nye meningsmålinger indikerer nemlig, at visse partier, primært Socialdemokratiet, De Konservative og SF, vil få langt lavere vælgertilslutning end andre politiske partier.

Flere iagttagere påpeger over for RokokoPosten, at en mulig grund er, at politikerne fra disse partier gør ting, der gør, at folk siger i meningsmålinger, de ikke vil stemme på dem.

Ikke alle mener dog, at de lave meningsmålinger nødvendigvis er et problem.

Kommentator jubler
“Jeg tror ikke nødvendigvis, at få mennesker vil stemme på visse partier, bare fordi de får meget lave tal i meningsmålingerne,” siger en anonym politisk redaktør fra Berlingske, der på baggrund af de historisk dårlige tal for regeringen forudser, at den vil vinde et kommende valg stort i et overraskende comeback.

En anden kommentator, som også går rigtig meget op i historiske meningsmålinger, mener, at de chokerende målinger er en gave til den politiske journalistik.

“Det er simpelthen en unik chance, som aldrig er set før – i hvert fald i et par dage eller tre. Med sådanne chokmålinger i baghånden kan man betone ord som krise og jordskred med endnu mere patos end ellers,” siger kommentatoren, der betegner den nuværende situation som en sjælden mulighed for frustrerede politiske journalister og andre med hang til superlativer.