Foto: Cyclonphoto, Bigstock

Hjemløse tilbyder nu sig selv som gaver for højtidsfilantroper, der er blevet trætte af at forære familie og venner julegaver i form af geder, sponsorbørn og bæredygtig strik.

Sidste år arrangerede hjemløse jul for velgørenhedsafhængige. I år går de skridtet videre og gør det muligt for danske højtidsfilantroper at lægge en smukt indpakket hjemløs under juletræet.

Det fortæller stodderkongen Tuba-Erik, der står i spidsen for initiativet Giv en hjemløs, der målretter sig de danskere, som i midten af december udvikler en sæsonbestemt empati for landets udstødte.

Enorm efterspørgsel
“Vi mærker en enorm efterspørgsel på nye og alternative måder at hjælpe hjemløse på i december, og selvom perioden er kort, kan vi lige så godt få det bedste ud af det,” forklarer han.

Mere end 30 hjemløse er allerede afsat til julevelgørenhedshungrende danskere. Tuba-Erik selv er blevet købt af en familiefar i Klampenborg, som han er opsat på at give en mindeværdig oplevelse.

“Når det typisk er den ene dag, folk tænker på os, vil vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for, at folk kan få en positiv og dejlig fornemmelse af at have købt moralsk aflad og virkelig gjort en forskel,” forklarer han, men tilføjer, at flygtningedebatten har gjort, at mange andre også tænkte på hjemløse i september og oktober, omend det primært gav sig udslag i harmdirrende indlæg på sociale medier.

Juleaften regner Tuba-Erik derfor med at hoppe ud af en kasse omkring kl. 20.15 og har derefter i detaljer planlagt, hvad der skal ske.

“Først vil jeg fortælle min tragiske historie, så de kan føle den skærende kontrast til deres overflod, og dernæst vil jeg gøre mig meget umage for at fælde en tåre af taknemmelighed,” forklarer han.

Efterlade i sommerhus
Brian Madsen er gymnasielærer fra Køge og en af dem, som har købt en hjemløs til juletiden. Han glæder sig til at se familiens glade ansigter, når han overrækker gaven.

“Jeg er sikker på, at de bliver helt varme indeni og mærker helt ind i sjælen, hvor særlig denne næstekærlige tid på året er. Hvis vi så bliver trætte af den hjemløse, kan vi jo altid efterlade den oppe i sommerhuset eller indrykke en annonce i Den Blå Avis.”