Foto: stockninja, Bigstock og Deutsches Bundesarchiv

Foto: stockninja, Bigstock og Deutsches Bundesarchiv

Det tidligere så eftertragtede nazikort er næsten værdiløst efter de seneste måneders offentlige debat. Samme skæbne kan ramme ytringsfriheds- og victim blaming-kortene.

Ifølge auktionshuset Lauritz.com er det næsten umuligt at sælge det førhen så eftertragtede nazikort. Der er for mange i spil, og det får prisen til at falde.

“Selv de ganske få kort, som er ægte og i god stand, er stort set værdiløse efter de seneste måneders offentlige debat,” siger vurderingsekspert Isabella Nørholm.

Auktionshuset har gennem årene jævnligt haft nazikort til salg, og de har tidligere kunnet indbringe adskillige tusinde kroner. Men samtidig med, at der kommer flere og flere kort i omløb, falder interessen.

“Folk er lede og kede af dem, og når man ser dem så tit, mister selv dedikerede samlere interessen,” siger Isabella Nørholm.

Som Sorteper
Kåre Andersen, der er fast debattør på adskillige dagblades Facebook-sider, er indehaver af et ubrugt nazikort i særdeles god stand. Han forsøgte for nylig at sætte det til salg på Lauritz.com, men kunne ikke engang få en tier for det.

“Det er virkelig ærgerligt. Jeg har siddet med det længe og bare ventet på det rette tidspunkt at slippe det, men nu ser det ud til, at det er helt umuligt,” siger han og tilføjer, at det føles som at have trukket Sorteper.

“Der er endda tale om et af de gamle kort fra 1940’erne, men det er folk ligeglade med. De er så trætte af nazikort, at de ikke engang skelner mellem den ægte vare og billige efterligninger fra Politiken,” sukker han.

Andre kort i fare
Ifølge Isabella Nørholm er flere andre kort ved at lide samme skæbne som nazikortet.

“Sidste år var ytringsfrihedskortet i høj kurs, men interessen er faldet, og de fleste eksemplarer, vi får ind i dag, er så slidte, at de faktisk ikke har nogen værdi. Det samme gælder victim blaming-kortet, som ganske vist stadig kan indbringe en pæn sum, hvis man er heldig,” siger hun.

Har man dette kort, bør man derfor passe godt på det.

“Pas på med at begå samme fejl som med de andre kort. Det trumfer næsten alt, og derfor er det fristende at spille det ofte. Men hver gang, du gør det, falder det i værdi. Så hold det tæt ind til kroppen og lad være med at spille det, bare fordi du kan,” slutter Isabella Nørholm.