Foto: cphoto, Bigstock

Foto: cphoto, Bigstock

Børnehave slipper for at tage procedurer op til revision, efter at det har vist sig, at en pædagog, der var mistænkt for at være pædofil, i virkeligheden bare har en dyssocial personlighedsforstyrrelse.

Man mærker tydeligt lettelsen blandt personalet i børnehaven Bøllespiren, der ligger i en mellemstor by i Jylland. Her har man længe frygtet, at en mandlig pædagog, der blev ansat sidste forår, var pædofil.

Mistanken kom, da flere forældre udtrykte bekymring over deres børns trivsel. De udviste nemlig symptomer på noget, der kunne tyde på seksuelt misbrug.

“Vi har været så bekymrede, men nu har vi heldigvis fundet ud af, at pædagogen er psykopat og ikke pædofil, så nu er vi bare lettede,” jubler børnehaveleder Katja Bernth.

Angst for procedurefejl
Katja Bernth tilføjer, at hun har gået rundt med en konstant angst for, at børnehaven havde begået en fejl, som gjorde det muligt for en pædofil at begå overgreb på børnene.

“Vi har virkelig gjort alt, hvad der stod i vores magt: indhentet børneattest, stillet kritiske spørgsmål, overvåget personalet grundigt, og hvad ved jeg. Men da det kom frem, at flere af vores børn udviste tegn på overgreb, kunne jeg jo ikke lade være med at spørge mig selv, om det var mit ansvar. Det er så heldigvis ikke tilfældet,” siger hun.

At pædagogen er psykopat er selvfølgelig ubehageligt, mener Katja Bernth. Men, fastslår hun, den slags er det næsten umuligt at gardere sig imod:

“Vi har jo ingen procedurer til at forhindre psykopater i at blive ansat. Ja, det lader til, at flere børn har taget skade af at omgås ham, og med den her viden in mente må jeg selvfølgelig også spørge mig selv, om det kan være derfor, at der har været mere uro i personalegruppen efter, at han blev ansat.”

Også gode sider
Katja Bernth overvejer nu, om pædagogen skal fyres.

“Det er måske bedst, for han har jo trods alt skabt problemer for både børn og voksne. Måske har nogle fået alvorlige ar på sjælen, men heldigvis er ingen blevet krænket seksuelt,” siger hun og slutter:

“Men nu hvor han ikke er pædofil, må vi huske hans gode sider. Han har f.eks. en udpræget ordenssans og er virkelig god til at organisere udflugter. Så kan man måske leve med, at han er kynisk og manipulerende i en grad, der skader folk omkring ham.”