Foto: Josefine Andersson

Foto: Josefine Andersson

Selvom yatzy er et spil for de seks til 99-årige, erklærer den nu 100-årige Elvira Andersen, at hun ikke holder op med at spille det før den dag, hun dør.

“Kom så, kom så, bare en enkelt sekser mere,” lyder det henne fra det bord, hvor Elvira Andersen sidder sammen med en flok nære familiemedlemmer. Det er Elvira selv, der taler, for hun er dybt opslugt af yatzy-spillet, som hun spiller, selvom det er flere måneder siden, hun rundede de 100 år.

“Ja, det er da nok lidt vovet,” indrømmer hun og fortsætter:

“Men når man er 100 år gammel og stadig så frisk som jeg, er man ikke bange for at leve live på kanten.”

Hun ryster raflebægeret og hælder terningerne ud på bordet.

“Sådan!” jubler hun, for der er ikke bare en sekser, men hele to, og dermed kan hun skrive 30 point ud for sekserne.

“Så får jeg min bonus. Det kan næsten ikke gå galt,” konstaterer hun tilfreds.

Sjovere end før
Den 100-årige kvinde indrømmer over for RokokoPosten, at det er blevet sjovere for hende at spille yatzy efter, at hun er fyldt 100 år.

“Dengang, jeg kun var 99, spillede vi også tit, men da mærkede jeg ikke det sus, som jeg føler nu, fordi jeg jo egentlig ikke må spille længere. Det tilføjer en ekstra dimension, og det betyder faktisk, at jeg føler mig endnu mere levende, end jeg har gjort i mange år.”

Et af Elviras børnebørn, 52-årige Karen Kjærsgaard, bekræfter, at hendes mormor er livet gevaldigt op på det seneste.

“Jeg tror simpelthen, hun nyder at gå helt til grænsen. Hun har altid været lidt af en vovehals,” siger hun.

Vini-Game: På eget ansvar
Hos yatzy-producenten Vini-Game erkender man, at man ikke har mulighed for at kontrollere, om aldersgrænserne overholdes.

“Det er svært, fordi vi jo sælger produktet til brug i private hjem, og vi har ingen lovhjemmel til at trænge ind for at føre kontrol,” udtaler firmaets sikkerhedschef, Nina Ager.

Hun understreger dog, at hvis aldersgrænserne ikke overholdes, er det helt og holdent på eget ansvar, og at firmaet har taget de nødvendige forholdsregler ved tydeligt at angive, hvilken aldersgruppe spillet egner sig til.

“Nogle mennesker har brug for at tage chancer. Man må bare håbe, at det ender godt,” slutter hun.