Over fem millioner danskere foretager sig i løbet af deres tilværelse en lang række ting, der suger penge ud af statskassen. Ifølge finansministeren kan mere forskning være en vej ud af miseren.

Hvert år må skatteborgerne til lommerne, så 5,6 millioner danskere kan få alt fra infrastruktur til uddannelse og folkepension; offentlige ydelser, der samlet løber op i flere hundrede milliarder kroner.

“Danskernes dagligdag er en stor belastning for samfundet, så det er godt, at vi endelig får de her tal på bordet,” fortæller Lene Hartvig, der er formand for interesseorganisationen Person i Danmark, som repræsenterer stort set alle nulevende borgere i Danmark.

For få forskningskroner
“Det er svært at holde tal på dem, især i ferieperioderne, men vi har over 5,6 millioner medlemmer, der hellere end gerne vil være produktive enheder for samfundets bedste, men ikke altid formår det,” fortæller Lene Hartvig og bakkes op af finansminister Bjarne Corydon (S).

“Jeg har stor forståelse for de borgere, hvis blotte tilværelse ligger os andre til last, men vi må løse problemet til gavn for alle,” forklarer Corydon og peger på forskning som en udvej.

For der bruges meget få penge på at undersøge mulig forebyggelse af dagligdags aktiviteter som gang på fortov, besøg hos lægen i forbindelse med fornyelse af recept eller brug af folkeskolens toiletter.

Giver ikke prestige
“Det er ikke en opgave, politikerne har lyst til at gå i gang med, måske fordi de faktisk selv er med til at promovere de dyre vaner. De snakker jo ikke om andet end, at vi skal tage lange uddannelser, slide de offentlige veje op med løbeture og være bedre til at gå til lægen,” påpeger Lene Hartvig og kalder tilværelsen for en delvis politikerskabt livsstilssygdom.

Bjarne Corydon er enig i, at problemet er strukturelt, men at det også er den enkelte borgers ansvar at sige fra, når det almindelige liv tager overhånd.

“Jeg opfatter også af og til min tilværelse som selvfølgelig og uundgåelig, men den får altså hjulene til at køre langsommere og sænker vores konkurrenceevne,” mener Bjarne Corydon og lover, at han vil se på, hvad regeringen kan gøre for at hjælpe de almindelige borgere til at blive mere samfundsgavnlige.

“Vi kan ikke acceptere, at samfundet tynges af danskernes dagligdag,” slutter finansministeren.