Foto: Vadymg, Bigstock

Foto: Vadymg, Bigstock

 

Gnavermusikanten Søren Banjomus er blevet tildelt Cavlingprisen for sin magtkritik, udvidelse af den journalistiske genre samt store indsats for at fremme positive budskaber i medierne.

Fredag eftermiddag blev Danmarks fornemste journalistpris, Cavlingprisen, uddelt ved et arrangement på Nationalmuseet i København.

De seneste tusind år er prisen primært blevet uddelt til midaldrende mandlige journalister, der engang har arbejdet på Press eller læst en hel masse bilag om noget, der er for galt i det offentlige. Derfor kom det som en overraskelse for mange, at den i år gik til den musicerende gnaver Søren Banjomus, der primært er kendt fra sangen af samme navn.

Tiltrængt kritik af loftsnisse
I nomineringstalen lagde priskomitéen vægt på, at selvom Søren Banjomus ikke er journalist i klassisk forstand, har han formået at forny genren på overraskende og hårdt tiltrængt vis.

“Søren har vist os, at journalistik kan være rigtig mange ting og ikke altid behøver have noget med Claus Hjort Frederiksen eller aktindsigt at gøre. Journalistik i bredeste forstand kan også handle om at spise en sovende loftsnisses fødevarer og danse i ring,” sagde komitéens formand, Ida Ebbensgaard, der understregede, at Søren Banjomus repræsenterer det uslebne, upolerede og autentiske.

Prisvinder glæder sig til jul
Også Danmarks Radios nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, var stærkt begejstret for det utraditionelle valg af prismodtager.

“Rigtig megen journalistik er meget kritisk og destruktiv, men Søren formår virkelig at skabe en rigtig god atmosfære, samtidig med at han sætter fokus på positive historier om, at eksempelvis julen er en dejlig højtid, og hvordan den sovende kat Lurifax tydeligvis er vellidt af musene, selvom den er fræk og en kat.”

Søren Banjomus udtaler, at han er stolt over at have modtaget den fornemme pris, som han betragter som en anerkendelse af, at relevant formidling også kan finde sted på andet end web og print, og at han håber, at det bare snart var jul, da han ikke kan vente.