Foto: style-photographs, Bigstock

Foto: style-photographs, Bigstock

“Synes godt om,” jubler fynske plejehjemsbeboere over nyheden om, at Facebooks datacenter i Odense også vil byde på et analogt miniunivers, hvor brugerne kan gøre alt det, de plejer at bruge Facebook til, uden brug af teknologi.

Allerede før, Facebook har besluttet, om de vil opføre et nyt datacenter i Tietgenbyen i Odense, har adskillige kritikere meldt sig på banen. Flere spår, at centeret hverken vil blive bygget eller drevet af dansk arbejdskraft, og at det derfor ikke vil være en økonomisk gevinst for Danmark. Andre mener, at centeret vil forurene uforholdsmæssigt meget.

Peter Münster, der er ansvarlig for Facebooks kommunikation i Norden, mener dog, at danskerne bør glæde sig over muligheden for, at Facebook flytter til Odense. For ganske vist vil det betyde opførslen af en virkelig grim bygning, som skal rumme datacenteret. Men der er også planer om andre tiltag.

Virtuelle sociale medier
“Planen er, at der i forbindelse med datacenteret skal opføres et helt miniunivers, som skal fungere som et socialt medie – bare i virkeligheden,” fortæller Peter Münster og forklarer, at det er et fænomen, der er begyndt at trende i Silicon Valley under betegnelsen Virtual Social Media.

“Virtuelle sociale medier rummer alt, hvad et socialt medie som Facebook byder på. Der er fotoautomater, hvor folk efter møntindkast kan få lavet en selfie. Der er gruppelokaler, hvor man kan mødes og diskutere forskellige emner. Og overalt er der store whiteboards, hvor de besøgende opfordres til at fortælle alle andre, hvad de har hørt,” uddyber han og tilføjer, at man overvejer at opgradere oplevelsen ved at give brugerne mulighed for at købe mad og drikkevarer.

Reaktions-Post-its
Men det, der i højeste grad giver brugerne følelsen af at færdes på de velkendte sociale medier, er de reaktions-Post-its, som gør det muligt for brugerne at markere, hvad de mener om alt det, de andre skriver og hænger op på væggene.

“Det vil især være en stor hjælp til den ældre generation af danskere, der længe gerne har villet like ting på Facebook, men bare ikke har haft de nødvendige ressourcer og kompetencer. Nu kan de komme til Odense, tage en reaktionsblok og en kuglepen, skrive deres navn på sedlerne og gå og hænge dem op,” siger han.

Nyheden om denne mulighed begejstrer beboerne på plejehjem overalt i Odense.

“Synes godt om! Synes godt om! Synes godt om!” jubler de, mens 92-årige Signe Olsen tilføjer:

“Jeg håber bare, at mine børnebørn kommer og tager oldebørnene med, så jeg kan sætte nogle hjerteformede sedler i panden på dem.”