Foto: FCG, Bigstock

Foto: FCG, Bigstock

Antiloper føler også smerte, og det er umoralsk at slå dem ihjel, når man kan nøjes med grøntsager, mener Elias Mortensen, der har været vegetar i fire år.

Antiloper græsser fredeligt på den afrikanske savanne. Pludselig stormer en løvinde frem imod dem, og deres liv er forvandlet til en angstfyldt kamp for overlevelse. Enhver, der har set naturprogrammer, husker skrækken i byttedyrenes øjne, mens de panisk forsøger at komme væk. “Bliver det mig denne gang?” synes de at tænke.

Sådan beskriver Elias Mortensen en typisk dag i en antilopes liv. Et liv, der kunne være uendelig meget bedre og mere fredfyldt, hvis ikke løver insisterede på at dræbe og spise dyrene.

“Det er ganske enkelt umoralsk at fratage umælende væsner retten til liv, bare fordi man kan lide kød. Hvorfor skal løver slå antiloper ihjel, når de kan nøjes med grøntsager?” spørger den 23-årige studerende, der har startet en underskriftsindsamling, som skal få rovdyrene til at tænke over deres opførsel.

“Når 50.000 mennesker har erklæret sig enige i min protest, sender vi den til de områder i Afrika, hvor løverne hærger. Oversat til alle relevante sprog, selvfølgelig.” siger han.

Problem at overfalde mennesker
Selv blev han vegetar som 19-årig og mener, at en løve bør være i stand til at træffe samme moralsk forsvarlige valg.

Glimrende idé, men slet ikke vidtrækkende nok, mener Silje Ravnskov, der er veganer og derfor hverken spiser æg eller mælkeprodukter.

“Elias Mortensen accepterer jo, at løverne eksempelvis drikker mælk og spiser ost eller honning. Hermed anerkender han ikke, at byttedyrene stadig skal tjene løvens behov frem for at eksistere i deres egen ret,” siger hun og tilføjer, at det også kan være et problem, at løver en sjælden gang overfalder mennesker.

Vi er ikke dyrplagere
Hos løverne i nationalparken Pendjari i Benin giver man imidlertid ikke meget for hverken Elias Mortensen eller Silje Ravnskovs protester.

“Vi er løver, og det er naturligt for os at spise kød. Vil de have, vi skal tage maden fra kaninerne?” griner en femårig vestafrikansk løve og tilføjer, at hun dog mener, at antilopen skal have det godt, inden hun overfalder og dræber den.

“Jeg er jo ikke dyrplager,” siger hun.