Foto: Natalia Deriabina, Bigstock

Foto: Natalia Deriabina, Bigstock

“Lad være med at tænke på religion.” Så let er det ifølge ekspert at fejre jul, selvom man ikke tror på Jesus.

Det er slet ikke svært at holde jul uden at være kristen. Så selvom du er ateist, kan du sagtens få en god aften. Det fastslår højtids- og hyggeekspert Poul Christian Rørholm, der gennem årene har hjulpet mange fortvivlede ateister.

“Ateister lider på denne tid af året, fordi de oplever en stor konflikt mellem deres fravær af religiøs tro og alle julens kristne symboler, som det kan være svært at blive fri for,” siger han.

Den gode nyhed er, at det sagtens kan lade sig gøre at holde jul uden Jesus:

“Man skal faktisk ikke gøre andet end at lade være med at tænke på religion, mens man fejrer julen,” siger eksperten.

Et spørgsmål om at tage sig sammen
Han oplever dog, at mange finder det svært at lade være med at tænke på religion. Er du en af dem, har han følgende råd til dig:

“Tag dig sammen! Ingen tvinger dig til at tænke på religion – heller ikke, hvis de pynter op med julekrybber eller synger salmer. Selv, hvis de læser juleevangeliet højt, mens du hører det, eller taler om Gud eller Jesus i dit påhør, så kan du bare lade være med at forholde dig til det. Præcis som hvis nogen taler om, hvordan man bygger et hønsehus eller andet, som rager dig en papand.”

Du kan også roligt synge med på salmerne, for selvom du så på en måde siger ord, der handler om religion, så behøver det ikke betyde noget for dig.

Skal Peter blive i Skanderborg?
“Det er præcis det samme, som hvis du synger “Gid du var i Skanderborg”. Så tænker du ikke, at det ville være bedst, hvis Peter blev i Skanderborg. På samme måde behøver du ikke tænke på, at engle daler ned i skjul, bare fordi du synger det,” siger Poul Christian Rørholm.

I det hele taget handler det om at betragte julens kristne symboler som ligegyldige. Men er det helt umuligt for dig, råder eksperten dig til at gøre som de muslimske fundamentalister:

“Muslimske fundamentalister har haft stor succes med slet ikke at deltage i sammenhænge, der strider mod deres overbevisning. De deltager ikke i fester, hvis der er øl og svinekød på bordet. På samme måde kan du vælge at blive væk fra steder, der ikke er helt fri for religiøse symboler. Det kan selvfølgelig være, at dit fravær gør nogle fra din familie kede af det, men her må du være stærk og minde dig selv om, at du som ateist først og fremmest må tænke på dine principper.”