Foto: zimmytws, Bigstock

Foto: zimmytws, Bigstock

Indfører man Rømerskalaen, vil vand koge ved 60 grader i stedet for 100. Det vil give enorme energibesparelser, mener energiminister Lars Christian Lilleholt.

Ved at udskifte Celsiusskalaen med Rømerskalaen kan man spare enormt meget energi. Det mener energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

“Det handler om at tænke ud af boksen, når man skal spare energi i hverdagen. Og når vand koger ved 60 grader i stedet for ved 100, når man bruger Rømerskalaen, er det da et godt sted at starte,” siger han.

Rømerskalaen anvendes ikke i praksis, og derfor forstår ministeren godt, at hans forslag møder skepsis. Modstanden får ham dog ikke til at give op.

Fahrenheit kunne lide den
“Der er mange gode ting ved Rømerskalaen. Det er ikke kun energibesparelserne, som vi kan drage nytte af. Der er også tale om et historisk produkt med dansk oprindelse; skalaen er jo opkaldt efter den danske astronom Ole Rømer, som opfandt den. Der er altid god ræson i at benytte lokalt producerede varer. Og i øvrigt kunne Fahrenheit godt lide den, for det var faktisk efter at have besøgt Ole Rømer, at han opfandt sin temperaturskala, som de benytter den dag i dag i blandt andet USA,” siger energiministeren.

Disse argumenter overbeviser dog ikke fysiker Claus Brink fra Niels Bohr Institutet. Han mener, at energiforbruget vil være det samme, men kommer med en forklaring, der er så teknisk, at RokokoPosten mener, at den er for svært tilgængelig for den almindelige læser.

40 joule pr. gram
Energiministeren understreger da også, at Claus Brink tager fejl:

“Altså, der skal en joule til at varme et gram vand en grad. Det vil sige, at man kun bruger 60 joule til at opvarme et gram vand til kogepunktet, når man bruger Rømerskalaen, mens Celsiusskalaen nødvendiggør et forbrug på 100 joule. Vi taler altså om en besparelse på 40 joule for hvert eneste gram vand. Det bliver altså meget, når man tænker på, hvor meget vand, der varmes rundt omkring i danske hjem og virksomheder hver eneste dag.”

Modsat Claus Brink er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) positivt stemt over for forslaget:

“Når man kun skal varme vandet op til 60 grader, før det koger, kan man lave mad meget hurtigere. Og så når der ikke at forsvinde så mange næringsstoffer ud i vandet,” siger han.