Foto: Barbara White/Bigstock

Foto: Barbara White/Bigstock

Langt de fleste hjemløse er mænd, men gennem hårdt arbejde har Maja Jensen kæmpet sig ned på samfundets bund. “Man må være klar til at lide afsavn for at nå drømmen,” siger hun. 

Når Maja Jensen hver dag gik forbi de hjemløse og socialt udsatte på Christianshavns Torv, lagde hun mærke til én ting: De var alle mænd.

“Der var både unge og ældre, hvide danskere, rumænere, sorte, alle slags mennesker. Men der var ikke én som mig: en kvinde,” husker den 43-årige, der blev hjemløs i september.

Derfor opsøgte hun andre steder, hvor hjemløse færdes, for at udvide sit netværk.

“Jeg tog ned på Reden, som er et værested for udsatte kvinder, hvor jeg talte med nogle brugere. Jeg arbejdede endda som frivillig i nogle måneder for at få gode råd og sparring. Det var uundværligt,” siger Maja Jensen, der opfordrer andre kvinder, der ønsker at bryde glasgulvet, til at række ud efter kønsfæller og ikke være bange for at anerkende kønsaspektet.

Lettere ved at bede om hjælp
“Man kan ikke bare lade som om, det er lige så nemt for en kvinde at blive hjemløs som for en mand. Det kræver, at man gør lidt ekstra. Jeg vil ikke fremstille mig selv som et offer, men der er bare nogle strukturer i samfundet, der står i vejen for kvinder. Dem lider mænd ikke under på samme måde,” uddyber hun og tilføjer, at kvinder ofte har flere relationer end mænd, hvilket gør, at de i krisesituationer kan bo hos venner eller familie, indtil de selv kommer på fode igen.

“Samtidig har kvinder lettere ved at bede om hjælp og føler, at det er mere skamfuldt at ende på gaden. Er det genetisk? Jeg tror det ikke, men så længe vi tænker sådan, vil vi opleve den her skævvridning i antallet af hjemløse mænd og kvinder,” siger hun og påpeger, at det også er samfundets ansvar at udligne kønsforskellen, fx ved at man hurtigere sætter kvinder på gaden, hvis de ikke betaler husleje, eller gennem landsdækkende kampagner, der fraråder folk at lade kvinder bo hos dem gratis.

Ingen duftlys eller tandlæge
Maja Jensen understreger dog, at hjemløsheden er noget, begge køn skal arbejde hårdt for at opnå.

“Jeg oplever, at nogle kvinder ikke er bevidste om, at det kræver afsavn for at nå drømmen. Du kommer nok ikke til at få en opsparingskonto eller duftlys eller bare nogenlunde pæne tænder. Men sådan er det, hvis man vil helt til bunds,” slutter hun.