Foto: Anna Nahabed, Bigstock

Foto: Anna Nahabed, Bigstock

“De mange timer foran skærmen gjorde hende ukoncentreret og uempatisk,” fortæller 8-årige Freja Knudsens mor, der satser på en analog livsstil med frisk luft og heroin.

Når Frejas veninder kommer hjem fra skole, står den som regel på iPad-spil før aftensmaden. Bagefter tages skærmen frem igen, og der spilles indtil sengetid. Men sådan er det ikke for Freja.

“Vi syntes simpelthen ikke, at hun fik noget ud af de meningsløse spil og de konstante bliplyde. Hun blev ukoncentreret i skolen, fordi spillene ødelagde hendes evne til at fokusere, og når hun var sammen med vennerne, talte de aldrig sammen; de spillede bare,” fortæller Vibe Knudsen, der for et halvt år siden gav Frejas iPad væk og erstattede de mange skærmtimer med en smule diacetylmorfin, i daglig tale heroin.

Hviler i sig selv
“Det fungerer simpelthen så godt. Freja er rolig og afslappet. Hun har lidt svært ved at komme op om morgenen, men efter en kop kaffe eller to fungerer hun fint og hviler meget mere i sig selv end før,” siger Frejas far, Henrik Rygielski, mens Freja sidder i sofaen med en bog.

“Før kunne jeg nærmest slet ikke overleve uden at spille iPad mindst et par timer om dagen. Jeg blev så sur, hvis mine forældre tog den fra mig. Nu kan jeg sagtens sidde hele søndagen med en bog og bare … læse den,” siger den 8-årige pige.

Hjælper børnene i stedet for sig selv
Ifølge Steen Andersen, der arbejder som børneneurolog ved Rigshospitalet og specialiserer sig i cyberinduceret opiaterstatning, gør mange forældre det samme som Vibe og Henrik.

“De voksne kan mærke på sig selv, at det ikke er godt for dem at sidde med en smartphone i hånden konstant. De mister evnen til at være i nuet, når de farer frem og tilbage mellem mails og notifikationer. Men det kan være svært at droppe den slags helt, hvis man også skal følge med på arbejdet, så de vælger at hjælpe børnene i stedet,” siger han og tilføjer, at der med tiden selvfølgelig også kan opstå problemer med heroinen:

“Abstinenserne kan være ret voldsomme, men hvis man holder øje med, hvor meget barnet indtager, køber sit stof fra en troværdig forhandler og bruger rene sprøjter, er risikoen for HIV, leverbetændelse og overdosis meget lille.”