Foto: palinchak, Bigstock

Foto: palinchak, Bigstock

En særaftale skal sikre englænderne bedre chancer i europæiske sangkonkurrencer, lover premierminister Theresa May.

I flere år har England uddelt flere point, end der er kommet tilbage, i den europæiske sangkonkurrence ESC. Det skal der laves om på, mener en stor gruppe englændere, der med premierminister Theresa May i spidsen har skabt bevægelsen ESCabrit.

“Det er ikke lukrativt nok for en stor nation som vores. Derfor ser vi os nødsaget til at afbryde samarbejdet,” siger Theresa May og tilføjer, at hun allerede er i gang med at forhandle en særaftale med EBU (The European Broadcasting Union, red.).

Automatiske point til England
Theresa May forklarer, at hun arbejder på at få godkendt en særaftale, der pålægger EBU at arrangere en alternativ sangkonkurrence, hvor England på forhånd tildeles 100 point fra hvert af de deltagende lande. Lykkes det ikke, vil May personligt rejse rundt til alle deltagerlandene for at få dem til enkeltvis at love, at de vil give England de ekstra point.

“Det er ikke snyd, men en helt fair måde at begunstige England, der trods alt har givet verden langt flere gode sange end andre europæiske lande,” siger hun og fortsætter:

“Med vores position på den europæiske musikscene er det naturligt, at vi bidrager og påtager os et ansvar, også internationalt. Der skal bare være balance i det, og når England gang på gang opnår bundplaceringer ved ESC, er vi nødt til at markere os og kræve forandring.”

Labours leder, Jeremy Corbyn, er derimod ikke vild med tiltaget.

“Det er jeg bare ikke, hvorfor skulle jeg være det?” siger han.

Irland stifter nyt parti
I Irland vækker ESCabrit heller ikke begejstring. Her har en større gruppe, primært bestående af homoseksuelle mænd, stiftet et nyt parti, YESC, med Johnny Logan som formand.

“Det var en stor ære at blive spurgt, om jeg ville lede partiet. Mange af medlemmerne har været blandt mine mest trofaste fans lige siden storhedsdagene i 1980’erne,” siger han.

Ifølge partiprogrammet vil YESC arbejde for, at hele Storbritannien knyttes endnu tættere til ESC, og at ESC bevares i sin nuværende form i al evighed.

Jeremy Corbyn ser gode takter i YESC og har udtalt sin uforbeholdne støtte til det nye parti.

“Det har jeg bare, hvorfor skulle jeg ikke det?” slutter han.