Foto: ShotPrime, Bigstock

Tiårige Elisa er bare en socialt akavet, prætentiøs unge med snobbede forældre, viser en ny vurdering af pigen, som mange har kaldt for “en gammel sjæl”.

“You’re an old soul, little girl.”

Sådan sagde en fransk gademusikant til Elisa Nielsen, da hun sidste år kom hen til ham, mens han spillede på sin guitar, og fortalte ham, at musik er sjælens sprog.

Det var ikke første gang, at en voksen omtalte Elisa som en pige med en gammel sjæl; både hendes forældre, hendes genboer og hendes øre-næse-hals-læge havde brugt samme udtryk i flere år.

Indstuderede banaliteter
Nu viser det sig imidlertid, at den tiårige pige bare er mærkelig. Det afslører helt nye interviews med nogle af de mennesker, der er tættest på Elisa, men ikke er hendes forældre.

“Jeg har altid tænkt, at hun var enormt socialt akavet og vil få det svært i fremtiden, når hun ikke længere kan imponere lærerne med sine indstuderede banaliteter,” siger Mette Jensen, der har været Elisas dansklærer siden første klasse. Hun bakkes op af sin kollega, Anders Vallentin, som har undervist Elisa i matematik og engelsk.

“Superprætentiøs unge, der måske kunne være lidt sødere, hvis ikke hendes snobbede forældre insisterede på at læse Shakespeare med hende og trække hende med til kunstfilm, som hun ikke forstår.”

22-årig er også gammel sjæl
Selv Elisas klaverlærer, Anna Amundsen, der har besøgt den lille pige, siden hun var seks, er ved at være træt af hende.

“Hun spiller lige så uinteressant som alle andre på hendes alder, men ævler konstant om, hvordan hun kan føle komponistens smerte i musikken,” fortæller Amundsen.

Elisa bliver dog forsvaret af en enkelt lærer, nemlig René Mogensen, der ganske vist aldrig har undervist hende, men tror fuldt og fast på idéen om den gamle sjæl i en ung krop.

“Da jeg mødte min kæreste, Sif, blev jeg drillet af mange, fordi hun er 22, og jeg er 57. Men Sif er en gammel sjæl med stor indsigt, og jeg ville aldrig have fundet hende interessant, hvis ikke jeg følte, at vi kunne dele filosofiske overvejelser,” siger René Mogensen, der dog ikke lige kan komme i tanke om noget voksent, som Elisa har sagt.

“Øh, nej, altså, hun er sådan lidt en nørdet unge, ikke? Snakker meget om bøger og kigger væk, når man spørger hende om noget. Jeg har lidt svært ved at huske, hvordan hun ser ud.”