Foto: deagreez, Bigstock

Intet samarbejde med Rusland, lød konklusionen på Muellers rapport, der har ført til chokreaktioner og depression på danske og amerikanske medier.

“Jeg kan ikke skrive det, jeg kan simpelthen ikke.”

Den politiske journalist på et af Danmarks store dagblade kigger desperat på skærmen, hvor cursoren blinker midt i sætningen “Donald Trump har konspireret med Rusland”.

“Der mangler et ‘ikke’. Kom nu, du kan godt,” lyder det opmuntrende fra en kollega.

Til sidst giver journalisten efter og taster langsomt et “ikke”, hvorefter nyheden sendes ud på internettet.

Ingenting hjælper klokken tre om natten
Episoden fandt sted for en uge siden, da den længe ventede rapport fra Robert Muellers undersøgelse blev færdiggjort, og et resumé blev frigivet til pressen.

Konklusionen – at hverken Donald Trump eller hans stab havde samarbejdet med russerne i forbindelse med valgkampen i 2016 – ramte både danske og amerikanske journalister hårdt.

“Jeg forsøger virkelig at sige til mig selv, at det er en god ting, at vores præsident ikke konspirerer med Putin, og så hører jeg rigtig meget The Daily Show med Trevor Noah, The Colbert Report og andre komikere, som ifølge højrefløjen er venstreorienterede, men jo bare siger sandheden. Men når jeg vågner med et sæt klokken tre om natten, er der ingenting, der hjælper,” fortæller en anonym journalist på amerikanske The New York Times og bakkes op af en kollega på The Washington Post.

Drømmer om Skandinavien
“Jeg nægtede at forstå det i flere dage. Det er lidt pinligt, men min redaktør var nødt til at bede mig om at tage hjem, for jeg kunne jo ikke dække rapporten, så længe jeg fornægtede dens konklusioner. Heldigvis siger Mueller også, at han ikke kan bevise, at præsidenten ikke har stillet hindringer i vejen for undersøgelsen, og det har jeg så brugt omkring 200.000 ord på at bore i,” siger Washington Post-journalisten, der også finder en smule trøst i, at kolleger i Danmark deler hendes frustration.

“Når jeg forestiller mig, hvor jeg kunne rejse hen, hvis Trump-regeringen bliver for sindssyg, tænker jeg altid på Skandinavien. Lang barsel, sundhedssikring til alle, cykler overalt og dyb konsensus om, at Trump er lidt ligesom Hitler. Det lyder som et paradis!”