Foto: Igordutina, Bigstock

DR2 lancerer et nyt program, hvor livsglade og succesfulde tykke mennesker hjælper sundhedsdyrkende neurotikere med at nyde livet.

Kok Umut Sakarya fra Guldkroen, der er kendt for sin store kærlighed til det traditionelle danske køkken og for at have lidt ekstra på sidebenene, tager i DR2’s nye programrække, Tykke flytter ind, hjem til læger, eks-roere, ledere, maratonløbere og andre med et abnormt stort og kontrollerende overjeg.

Her skal Sakarya gennem samtaler og øvelser med hovedpersonerne og deres familier finde ind til, hvorfor de har udviklet så hæmmende og neurotisk en personlighedsstruktur, at de er ude af stand til at nyde livet.

Ser sig selv som tykke ser dem
I en af programmets gennemgående øvelser skal deltagerne se sig selv udefra, sådan som glade, tykke mennesker ser dem. Dette ved at se filmen Babettes Gæstebud, der handler om en fransk kvinde, som arbejder som husholderske for to ældre, ugifte søstre, der er del af en lille pietistisk menighed i Vestjylland i slutningen af 1800-tallet. Menigheden er præget af en asketisk tilgang til livet, nøjagtig som deltagerne i programmet.

Da Babette uventet kommer til penge gennem en lotterigevinst, bruger hun dem på et fransk festmåltid, der pirrer sanserne hos de fromme pietister, som trods modstand hengiver sig til nydelsen. Deltagerne får her mulighed for at se sig selv, sådan som tykke mennesker ser dem, og efterfølgende skal de tilberede et festmåltid, der kan bringe lys ind i deres triste, fromme liv.

Har ikke råd til deres livsstil
Men der er også en mere alvorlig baggrund for programrækken Tykke flytter ind. Programtilrettelægger Mads Davidsen fra DR2 siger, at der ligger et samfundsøkonomisk aspekt bag.

“Vi kan se, at hospitalsomkostningerne til at behandle tyndes sportsskader er steget voldsomt. Derudover er der også enorme offentlige omkostninger til psykologbehandling, når tynde menneskers neuroser og konsekvenserne af at leve så hæmmet skal bearbejdes. Jeg vil derfor blankt afvise, at det er en hetz mod tynde mennesker, vi har gang i. Vi fokuserer på et samfundsproblem og giver samtidig deltagerne værktøjer til at forbedre deres triste situation.”

En del af programmet består af samtaler med familiemedlemmer om, hvor store omkostninger hovedpersonens tynde livsstil har haft for deres nærmeste. Her venter seerne en række følelsesmæssigt stærke interviews, hvor familiemedlemmer fortæller om slikløse fredage med Disney Sjov og lange eftermiddage og aftener alene, hvor far og mor var ude at løbe, cykle og svømme.

Tykke flytter ind kan ses hver mandag 20.45 på DR2.