Foto: Folketinget

Ved hjælp af en gammel fuldmagt har Bjarne Corydon solgt øen Grønland til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Salgsbeløbet er hemmeligt, men Corydon lover, at Danmark har gjort en rigtig god handel. 

Det var en overrasket verdenspresse, der i formiddags modtog pressemeddelelsen om, at Kongeriget Danmark sælger øen Grønland til et internationalt konsortium ledet af den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Handlen er gået igennem uden regeringens medvirken, men med forhenværende finansminister Bjarne Corydon som juridisk repræsentant for Danmark.

Mette kunne ikke lukke en handel
“Den flok barfodsmarxister og langhårede aktivister, der driver Socialdemokratiet for tiden, kan jo ikke lukke en handel. Så måtte DONG daddy her lige ordne sagerne,” udtaler Corydon, der til daglig er chefredaktør og administrerende direktør for Dagbladet Børsen, inden han tænder en cigar og ifører sig et par solbriller med spejlrefleks.

At salget var muligt skyldtes, at Bjarne Corydon stadig har en række underskrevne, men ikke udfyldte fuldmagter fra sin tid som finansminister i Thorning-regeringen. Således er det muligt for ham til enhver tid at frasælge dele af dansk infrastruktur eller underskudsgivende landsdele.

I Socialdemokratiet tager man officielt skarpt afstand fra fremgangsmåden, men anonyme kilder i partiet er mere forstående:

“Nu er Grønland nogle andres problem, og så længe Corydon ikke pisser lærerne af, skal vi nok blive genvalgt. Efterlønnen kan han ligesom ikke afskaffe igen,” udtaler en socialdemokratisk udenrigsminister på betingelse af anonymitet.

Panten ikke med i salgsprisen
Fra oppositionens side er holdningerne delte. Dansk Folkeparti sætter pris på, at kongeriget med et slag er blevet langt mere etnisk homogent. I Venstre har man for travlt med at rive hovederne af hinanden, mens De Konservative kritiserer salget.

“Det er ikke, fordi vi er imod at afhænde offentlig ejendom til udenlandske spekulanter, men vi er stærkt kritiske over for, om ikke prisen er for lav. Der befinder sig jo olie, sjældne jordarter og ikke mindst pant fra de mange tomme flasker deroppe,” udtaler partiets udenrigsordfører, Naser Khader.