Foto: www.BillionPhotos.com, Bigstock

Foto: www.BillionPhotos.com, Bigstock

Selvom Allan Bæk først kom fra Aabenraa til Danmark for halvandet år siden, er han allerede så god til dansk, at det næsten ikke er svært at forstå, hvad han siger.

“Hold op, hvor er det flot. Vi forstod jo næsten alting!”

Overraskelsen er stor, da den 27-årige elektriker Allan Bæk præsenterer sig for kollegerne på sin nye arbejdsplads i Aarhus, hvor han har boet siden foråret 2018.

“Jeg gør mit bedste, men selvom jeg har set dansk fjernsyn og havde danske venner i Sønderjylland, er det noget andet at flytte herop,” siger Allan, der føler sig godt modtaget i Danmark, hvor han har arbejdet forskellige steder, indtil han endelig fik fast arbejde i sidste uge.

Svære at integrere
Abdirahman Abdulahi, der er Allans nye chef, fortæller til RokokoPosten, at han var lidt skeptisk ved at ansætte Allan. Han har nemlig før haft sønderjyder i folden, og de har vist sig vanskelige at integrere.

“Vi er en flerkulturel arbejdsplads med medarbejdere fra mange lande, især Polen, Tyrkiet og Vietnam. Så vi gør meget ud af integration, og at vi er en dansk arbejdsplads, hvor vi taler dansk med hinanden og holder fast i de danske traditioner. Det går rigtig fint for de fleste, men sønderjyderne har tit været lidt vanskelige på det punkt,” siger han og tilføjer:

“Jeg har måttet afskedige flere sønderjyder, fordi de nægtede at lære dansk. De mente, at vi andre måtte lære at forstå sønderjysk, men det går bare ikke, at det er os danskere, der skal lære polsk, vietnamesisk, sønderjysk, og hvad folk, der kommer hertil, ellers taler, hvor de kommer fra.”

De få gør det svært for de mange
Ifølge integrationskonsulent Pernille Bundgaard er der mange fordomme om sønderjyder, som gør det svært at være sønderjyde i Danmark.

“Det er korrekt, at nogle få har en negativ indstilling til at lære dansk og være en del af det danske samfund, men generelt er sønderjyder faktisk meget integrationsvillige,” siger hun og tilføjer, at mange sønderjyder er så velintegrerede, at ingen opdager, at de ikke er født og opvokset i Danmark.

Selvom man straks kan høre, at Allan Bæk kommer fra Sønderjylland, er han forholdsvis velintegreret.

“Han gør en god indsats, og man kan tydeligt mærke, at han vil Danmark. Det er trods alt det vigtigste,” siger Abdirahman Abdulahi og slutter:

“Men han kommer selvfølgelig også fra en kultur, der ikke er så forskellig fra den danske. Det havde nok været værre, hvis han kom fra et vildt kulturfremmed sted som Bornholm.”