Foto: Per Arnesen, TV 2

Vi forventer at sælge 200 eksemplarer i god ro og orden, lyder det fra firmaet om den rødstribede vase med Tinka-logo. Knæfald for islam, lyder svaret fra vrede danskere.

Hvis du kender én, der er fan af Tinka og kongespillet og samtidig er glad for flotte vaser, kan du overveje et smut forbi Kählers pop op-butik i København. Den åbner i morgen og udbyder 200 eksemplarer af en særlig Tinka-vase med røde striber og et logo fra den populære julekalender.

“Vi vil gerne gøre noget godt for de mange børnefamilier, der har måttet gå skuffede hjem, fordi Ford ikke kunne levere nok Tinka-nissehuer til dem. På grund af juletravlhed har vi desværre kun haft mulighed for at producere et begrænset antal vaser, men vi forventer at sælge dem i god ro og orden,” lyder det fra marketingchef Signe Vesterberg.

Knæfald for islam
Allerede nu kunne meget dog tyde på, at salget af vaserne bliver en dramatisk affære. På Kählers Facebook-side er flere hundrede vrede kommentarer dukket op i løbet af de sidste par timer.

“Lad dog være med at producere vaserne, hvis ikke alle kan få! Ellers er vi tvunget til at købe dem dyrt på Den Blå Avis. Eller har muslimerne overtalt jer til det?” spørger Preben Hansen, der ikke går op i vaser, men understreger i sin kommentar, at han skriver af “rent principielle årsager, hver gang han får øje på knæfald for islam”.

Line Andersen bakker ham op og mener desuden, at pop op-butikken er udtryk for københavneri, ondskab samt had til børn og deres forældre.

“Det er noget svineri. Vi bor i Skagen og har derfor ingen chance for at købe vasen. Kähler skal skydes,” skriver hun.

Ødelæg alle vaser
Flere kommentatorer mener dog, at Kähler-kritikken er forfejlet og et udtryk for vores tidsalders omfattende egoisme.

“Det handler om mig-mig-mig og mine specielle behov. I stedet for at rende efter en vase burde man spørge sig selv, om man ikke kan lære noget af ikke at få vasen. Måske var det endda bedre, om man ødelagde alle vaser i sit hjem og inviterede lidelsen og afsavnet indenfor,” skriver teolog Sørine Gotfredsen, mens litteraturkritiker Katherine Diez spørger, om de, der ønsker sig Tinka-huer og -vaser, egentlig nogensinde har læst en bog.

“Formentlig ikke,” svarer hun selv og konkluderer: “Hvor er det tomt. Dan (Jørgensen, red.) og jeg skal ikke nyde noget. Vi bliver hjemme og læser Proust for hinanden.”