Foto: withgod, Bigstock

Hjernekirurgen Bjarke Petersen har fået et langt mindre stresset arbejdsliv efter, at han har droppet perfektionisme og præstationskultur og accepteret, at alle kan begå fejl.

Indtil for få måneder siden var den 47-årige hjernekirurg fra Gentofte, Bjarke Petersen, en stresset og plaget mand.

“Jeg kunne simpelthen ikke lægge mit arbejde fra mig, fordi jeg lå under for en helt ekstrem nulfejlskultur og perfektionisme. Hver gang jeg åbnede et kranie, følte jeg, at jeg fejlede, hvis jeg ikke gjorde alt helt korrekt og løste alle patientens problemer,” fortæller han.

Tænkte kun på arbejde
Ifølge Bjarke førte det pres, han pålagde sig selv, til, at han nedprioriterede sin familie og kun tænkte på sit arbejde.

“Selv når jeg var hjemme, fokuserede jeg på at læse videnskabelige papers om neurokirurgiske metoder og ny forskning i stedet for at slappe af og nyde et godt glas vin og en culottesteg med min kæreste,” siger han.

Til sidst endte det med, at Bjarke Petersen opsøgte sin læge, der rådede ham til at slappe lidt af og ikke internalisere det samfundsmæssige pres om konstant at kunne præstere.

Alle begår fejl på jobbet
“Det var, som om et lys gik op for mig, for selvfølgelig kan man ikke være perfekt hele tiden. Det kan man ikke derhjemme og selvfølgelig heller ikke på jobbet. Man bliver simpelthen nødt til at acceptere, at man kun er et menneske, og at alt ikke kan handle om arbejde og de krav, som man selv og andre mennesker stiller,” siger han og fortsætter:

“Nogle gange må man bare acceptere, at alle mennesker er fejlbarlige. Jeg forstår godt, at det er trist, hvis man kommer til at beskadige et eller andet cortex, glemmer en saks i patientens krop eller får Patientklagenævnet på nakken. Men man skal huske, at bankfolk og tømrere også laver fejl, som kan være trælse for dem, det går ud over. Det er et grundlæggende menneskeligt vilkår at fejle, og i sidste ende tror jeg, at verden bliver et bedre sted, hvis alle lærer at sige ‘pyt’ og acceptere, at det ikke er altid, man kan yde sit ypperste.”