Foto: OlgaMir, Bigstock

Foto: OlgaMir, Bigstock

Efter en Zoom-koncert blev den folkekære sangerinde arresteret og er nu sigtet for trusler samt opfordring til hærværk.

“Vi maler byen rød og himlen hvid af stjerneskær/ Det grå og triste får en ekstra farveklat”

Sådan begynder omkvædet på Birthe Kjærs Melodi Grand Prix-sang fra 1989, som siden er blevet et kæmpe hit for den folkekære musiker. Men nu har nummeret skabt problemer for 72-årige Kjær, der blev anholdt efter at spille det til en Zoom-koncert.

Knaldrød gummibåd
“Vi kan konstatere, at den sigtede sendte en livekoncert til omkring 500 mennesker via Zoom, hvor der blev talt om at male byen rød – en klar opfordring til hærværk. Set i lyset af pandemien mener vi også, der er tale om en trussel mod statsministeren, eftersom hærværk kan tolkes som modstand mod de coronarestriktioner, som hun har iværksat,” lyder det fra Nordsjællands Politi, der tilføjer, at Birthe Kjær i løbet af koncerten også sang “Pas på den knaldrøde gummibåd”.

“En klar hentydning til statsministeren, som lytteren opfordres til at passe på, som om hun var farlig eller truende. Tag ikke fejl: Birthe Kjær er trænet i at udsende voldsparate og undergravende budskaber.”

Sangeren er nu varetægtsfængslet på grund af sigtelsens alvorlige karakter, mens efterforskningen står på. En helt urimelig situation, mener hendes forsvarer, Henrik Stagetorn.

På en ikke-voldelig måde
“Min klient understregede, at teksten i hendes sang ikke skulle forstås bogstaveligt, men at man skulle male byen rød på en ikke-voldelig måde,” siger han og påpeger, at netop farven rød burde fjerne mistanken om, at Birthe Kjær har noget imod statsministeren.

“Hvis hun ville protestere mod Mette Frederiksen, burde hun så ikke have sagt, at vi skulle male byen blå? Det giver ingen mening.”

Statsministeren selv vil ikke udtale sig om skyldsspørgsmålet, men understreger, at hun er imod alle former for hærværk.

“Der er kun én legitim måde at ændre en bys udseende fuldstændigt på, og det er via nedlukning og restriktioner, som det kun er mig, der må indføre,” siger hun.