Foto: Grand Warszawski, Bigstock

“Hele min karriere har været forberedelse til det her,” siger en af arkitekterne i en international konkurrence om at tegne en by, der vil stå tom.

Sorte og koksgrå papfirkanter flyder på gulvet, hvide klodser med pigge er stablet oven på hinanden, og i midten af et stort bord står en model af en 36 etagers kontorbygning omringet af en europæisk middelalderby.

“Det er bare nogle idéer, vi leger med. Vi får desværre ikke en middelalderby til rådighed, som vi kan modernisere,” siger Anthon Ørskov, leder af arkitektfirmaet Orskov og en af deltagerne i en ny international konkurrence om at tegne en tom by.

Kit, spartel og støv
FN står bag projektet, der skal præsentere det ypperste inden for moderne arkitektur og opføres på fire forskellige kontinenter som seværdigheder uden for de større byer.

“Heldigvis har rådgivningspanelet været lutter toneangivende arkitekter, så resultatet ikke behøver at indeholde mennesker,” siger Ørskov.

Han vil ikke vise sit firmas bud, men kan afsløre, at farverne kit, spartel og støv vil være i spil.

“Det er en farvepalet, vi er meget fortrolige med fra vores arbejde med almene boliger. Faktisk kan man sige, at hele min karriere har været forberedelse til den her konkurrence. Og denne gang behøver jeg ikke engang tænke på grønne områder og legepladser!” jubler han.

Maksimal vindstyrke
Firmaet Orskov planlægger desuden at referere til flere nyere arkitektoniske strømninger ved at sørge for maksimal vindstyrke mellem bygningerne og variere mellem sortblå facader af glas og mure helt uden vinduer.

“Derudover skal alting være lidt større end normalt, som om det var bygget til fem meter høje mennesker. Det er lidt svært at se, når der ikke må være mennesker på tegningerne, derfor placerer vi toiletter i den rigtige størrelse rundtomkring på vejene som en ironisk kommentar til moderne kunst,” siger han og tilføjer, at alting skal bygges i langtidsholdbare materialer som armeret beton og fibercement “for bæredygtighedens skyld”.

Selv bor Anthon Ørskov i en patriciervilla fra 1923 med havudsigt.