Foto: Vverve, Bigstock

Foto: Vverve, Bigstock

Indtil videre har partilederne diskuteret nogenlunde fornuftigt med hinanden, og det ødelægger borgernes mulighed for brok og desillusion, mener politisk ekspert.

Demokratiet står i disse dage over for en alvorlig udfordring, der risikerer at blive større, jo tættere vi kommer på valget.

De opstillede politikere har nemlig opført sig relativt civiliseret over for hinanden, siden valget blev udskrevet, og det kan betyde en problematisk nedgang i politikerleden.

”I de sidste par år har danske borgeres skuffelse over politikerne ligget på et imponerende højt niveau, men valgkampen kan både ødelægge mistilliden til dem, der stiller op, og fjerne meget af resignationen over demokratiet generelt,” udtaler Janne Tais, der er politolog og for nylig udgav rapporten ”Fluktuationer i demokratisk harme, 2007-2014”.

Skræmmende tillid
Allerede sidste år opdagede hun bekymrende tegn på, at politikerleden var på tilbagetog, men troede, at harmebalancen ville blive genoprettet, så snart valgkampen startede.

”Desværre tyder meget på, at det modsatte er sket. Partiledernes tendens til at afstå fra nedladende bemærkninger og personangreb har vakt en skræmmende tillid i befolkningen,” siger Janne Tais, mens hun scroller ned ad Helle Thorning-Schmidts Facebook-side, der svømmer over af likes.

”Sådan ser rigtig mange af politikernes sider ud, og det bliver værre endnu. Mange danskere skriver ting som ’jeg tror på dig, Lars!’ og ’du er min statsminister’,” siger politologen, men understreger, at de sociale medier skam også byder på mere opmuntrende tendenser.

”Flere har taget Ekstra Bladets gamle forside til sig, hvor overskriften hed ’Pest eller kolera’, og tilføjet andre sygdomme,” uddyber Janne Tais og viser en længere opdatering, der forbinder Pia Olsen Dyhr (SF) med forskellige typer eksem og bruger Stig Grenov som eksempel på ”holdningsmæssig tuberkulose”.

Et demokratisk ansvar
Tais minder dog om, at disse positive tegn kan risikere at forsvinde i mængden, hvis man som vælger ikke holder politikerleden i live:

“Borgerne har en demokratisk forpligtelse til at kaste mudder efter politikerne, når nu de ikke selv gider gøre det. Ellers udvandes folkestyret.”