Foto: Dragon Images, Bigstock

Foto: Dragon Images, Bigstock

Det var ikke et opslag fra Ruben Søltoft, som 27-årige Zawar Khan gav en grine-smiley. Da det gik op for ham langt senere, var skaden allerede sket.

Klokken er 8.54 tirsdag morgen. Zawar Khan har sat sig på plads ved computeren og åbner Facebook for at skimme nyhedsfeedet, som han plejer. Liker et feriebillede, hans bror har lagt op, hearter sin søsters opdatering om, at livet er skønt, og griner af en vittighed fra komikeren Ruben Søltoft.

Det tror han i hvert fald på det tidspunkt, siger den chokerede ingeniør, som uvidende om sin fejl lukker browseren og tager fat på arbejdet uden at opdage, at det er en helt anden persons opslag, han har grinet af.

Skaden er sket
Herefter følger det, som Zawar Khan beskriver som en helt almindelig arbejdsdag.

“Jeg passer mit arbejde, sludrer lidt med kollegerne, men forsøger at undgå Kirsten. Hun er flink nok, men virkelig kedelig, og ingen af os gider rigtig have noget med hende at gøre,” siger han og fortsætter:

“Jeg tager direkte til badminton efter arbejde, så jeg kommer ikke på Facebook igen før om aftenen. Og da er skaden sket.”

Klokken er 19, måske 19.30, da det går op for Zawar Khan, hvad han har gjort. I den tro, at han kan hygge sig lidt på Facebook, før han rydder op efter aftensmaden, tænder han computeren og sætter sig godt til rette i kontorstolen.

“Jeg opdager, at min dødssyge kollega Kirsten har postet den samme vittighed som Ruben Søltoft, og jeg når at tænke, at det er typisk, at hun ikke deler, men kopierer teksten, så man tror, at det er hendes egen. Så opdager jeg den blå tommelfinger, og det går op for mig, at den eneste reaktion, der er kommet på opslaget hele dagen, er min,” siger han.

Overvejer jobskifte
Khan skynder sig ind på Ruben Søltofts side, selvom han allerede kender svaret: Ruben Søltoft postede aldrig den vittighed. Han havde slået noget andet op, som blev vist i feedet lige før Kirstens.

“Jeg så Ruben Søltofts navn og en vittighed og overså, at det var to forskellige opslag. Set i bakspejlet burde jeg have opdaget det. Vittigheden er slet ikke sjov, men for Kirsten og mine andre kolleger ser det jo ud til, at jeg griner af den,” siger han.

Ved redaktionens afslutning har Zawar Khan endnu ikke besluttet, om han vil møde op på arbejdet igen.

“Jeg takkede nej til et tilbud om job hos konkurrenten i sidste måned. Nu overvejer jeg at ringe og høre, om det stadig står ved magt. Jeg kan ikke tage på arbejde som den, der grinede af Kirstens vittighed. Det kan jeg bare ikke.”