Foto: a40757, Bigstock

En uventet udløber af udligningsreformen bliver Bornholms løsrivelse fra det øvrige Danmark. Tuen, der har væltet øboernes læs, er en optælling af bilparken på Bornholm foretaget i juni 2019.

Bornholmerne har fået nok. Der kommer ingen kommunal udligningsreform med øen som deltager. Det er udmeldingen fra øens borgmester, Winni Grosbøll (S), efter at det i går kom frem, at øen mod forventning skal aflevere skattekroner til det øvrige Danmark.

“Nu må det være nok. Vi er en fattig og meget socialdemokratisk kommune med mange udgifter til især oprydning efter store møder, rensning af strande og understøttelse af røgerier uden for turistsæsonen. Og med den varme vinter har vi ikke haft indtægter fra den EU-støttede skilift i Almindingen,” siger hun og fastslår, at Bornholm udtræder af rigsfællesskabet ved årsskiftet.

“Når briterne kan, kan vi også. Vi starter begge med B,” siger hun og peger på muligheden for at udnytte øens tidligere tilknytning til russerne.

Store biler i Allinge
Udmeldingen kommer, efter at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i nat præsenterede regeringens seneste aftapning af den kommunale udligningsreform. Af denne fremgår det, at Bornholms Kommune ved en biltælling sidste sommer viste sig at have en markant overrepræsentation af BMW’er og Audi’er i den helt store vægtklasse. En del af dem endda udstyret med chauffør.

“Opgørelsen overrasker mig ikke,” siger Astrid Krag.

Hun erkender, at det er taknemmeligt at lave statistik på en enkelt observation, men at hun ved selvsyn i sommer noterede sig endog ganske mange af de kostbare biler på de bornholmske parkeringspladser. Især i området omkring Allinge.

“Det må betyde, at bornholmerne er superrige. Så må de på lige fod med kommuner som Gentofte bære deres del af byrden i forhold til knap så velstillede kommuner som Køge,” siger social- og indenrigsministeren.

Alt er gået lige efter bogen
Astrid Krag afviser samtidig Winni Grosbølls argument om, at optællingen af biler med vilje er foretaget i tiden omkring Folkemødet.

“Jeg synes, borgmesteren synker dybt, når hun på den måde beklikker mine embedsmænds faglighed. Observationsperioden er udvalgt lige så nøgternt og transparent som de forskellige afgrænsninger i resten af udligningsreformen. Som nu indkomstgrænsen på 199.000 kroner per borger, hvor Køge helt tilfældigt lige sniger sig under. Alt er gået lige efter partibogen, og der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet, som der vist engang var en, der sagde,” siger hun.

Winni Grosbøl afholder de næste dage møder med repræsentanter fra Skagen Uge 39, Tisvilde og Rungsted Kyst om etablering af mulige, fremtidige handelsrelationer.