Foto: Paha_L, Bigstock

Foto: Paha_L, Bigstock

Journalister kan ikke smitte med corona på grund af deres totale mangel på kropsvæsker. “De kan sammenlignes med vampyrer,” forklarer ekspert, der derfor fraråder tæt omgang med journalister, selvom de ikke er smittefarlige. 

Regeringen har indkaldt til pressemøde, og journalisterne strømmer til. De holder ikke altid de påbudte meters afstand til andre i deres iver efter at få svar på deres spørgsmål. Det undrer flere RokokoPosten-læsere, der har skrevet til os for at få en forklaring.

“Jeg har fulgt dækningen af COVID-19. Kan det passe, at journalisterne ikke overholder påbuddene? Synes, jeg har set dem opsøge mennesker, som det ikke er livsnødvendigt at interviewe, og når der er pressemøder, holder de ikke afstand til hinanden,” skriver en læser ved navn Anja Christensen, der, ligesom en anden læser, Peter Sørensen, er bekymret for journalisters rolle i spredningen af coronavirus:

“Udgør journalister ikke en særlig smittefare med al deres rejsen rundt og opsøgen af mennesker?”

RokokoPosten har stillet spørgsmålene videre til biolog Birger Madsen, der er ekspert i virologi samt journalisters fysiologi og anatomi.

Knastørre fra inderst til yderst
“Der er det spidsfindige ved journalister, at de ikke indeholder en eneste dråbe kropsvæske. Og da coronavirus smitter gennem dråber, kan journalister ikke udgøre en smittefare. De er ganske enkelt knastørre fra inderst til yderst og kan derfor færdes præcis, som de har lyst,” lyder forklaringen fra Birger Madsen.

Hvorfor det er sådan fat med journalisterne, kan han derimod kun gisne om.

“Vi er endnu ikke færdige med at undersøge fænomenet, selvom det har været velkendt i næsten 100 år. Muligvis sker det under uddannelsen, men flere undersøgelser viser, at heller ikke mennesker, der arbejder som journalister uden at være uddannede, har en eneste dråbe væske i kroppen. Måske hænger det sådan sammen, at mennesker uden kropsvæske flokkes om journalistfaget,” siger han og sammenligner det med folkesagnet om vampyrer:

“En vampyr har ikke selv noget blod og må derfor suge det ud af andre. Det er en god analogi for, hvad journalister foretager sig – og en god grund til at holde sig fra journalister, selvom de ikke er smittefarlige.”

Paludan er undtagelsen
Birger Madsen understreger dog til sidst, at der i Danmark er konstateret en enkelt undtagelse: Rasmus Paludan:

“Man ser tydeligt, hvordan han spytter og sprutter, når han taler. En forklaring kan være, at han lader som om, han er journalist, men at det, han bedriver, intet har med journalistik at gøre.”