Foto: christening, Bigstock

Vi følger retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen nøje, fortæller Magnus fra vuggestuen Mariehønen, hvor man koger alt plastiklegetøjet, inden man slikker på det.

“Se! Lort!”

Magnus på 14 måneder stikker sin lille buttede hånd frem, og ganske rigtigt: Der er afføring på den, men ikke hans egen. Magnus og veninden Ella fra vuggestuen Mariehønen i Odense har nemlig stukket hånden ned i hinandens bleer, og mens Ella endnu ikke kan sige så meget om legen, vil Magnus gerne uddybe.

“Inden Mariehønen lukkede på grund af corona, plejede Ella og jeg ofte at gøre den slags. Vi tissede også på hinanden eller på den, der skulle skifte os. Da institutionerne åbnede igen, var vi selvfølgelig klar over, at det ikke kunne blive som før,” siger han og fortæller, at han og de andre børn på Mariehønen tager deres forholdsregler for ikke at smitte hinanden med corona.

Snotpapir på to meters afstand
“Jeg afspritter altid, inden jeg stikker hånden ned i egen eller andres ble, og det samme gør de andre. Nogle gange kaster vi snotpapir efter hinanden uden at have vasket hænder først, men altid på to meters afstand, så dråberne fra hos og nys falder til jorden.”

Martha på 16 måneder nikker og fortæller, at børnene heller ikke længere deler mad på Mariehønen.

“Det ville simpelthen være for risikabelt. Før i tiden kunne jeg finde på at slikke på alle Sigurds gulerodsstænger og så spise et par af dem. Nu nøjes jeg med at slikke på dem, grine højt og prutte Sigurd i hovedet,” siger hun.

Tager kun sutter med
Også Anna på halvandet år er opmærksom på Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

“Jeg har læst vejledningen nøje og især bidt mærke i, at der ikke må medbringes legetøj hjemmefra. Derfor tager jeg ikke længere min bamse med i vuggestuen, men nøjes med flyverdragt, skiftesæt, vanter, ekstra strømper, halstørklæde, hue og tre sutter. Sidst jeg tjekkede, var i hvert fald to af sutterne mine.”

På trods af de mange afsavn har Anna stor forståelse for myndighedernes vejledning.

“Vi, der næsten aldrig bliver alvorligt syge af corona, må tage hensyn til de gamle og svage i vores familie og omgangskreds. Så kan jeg godt vente med at bøvse Villum i hovedet, til vi er kommet uden for vuggestuen.”