Foto: iuricazac, Bigstock

Foto: iuricazac, Bigstock

Rastahår og ørebøffer, lycra, verdensmålsnål og veninder – det er fire ting, som gør det helt legitimt for dig at cykle, som om du var den eneste på vejen. Fortsæt endelig med det.

Når man cykler i trafikken, skal man overholde færdselsreglerne og vise hensyn over for andre trafikanter. Det er børnelærdom for de fleste. Der findes dog en række undtagelser, som gør det helt legitimt at opføre sig som en idiot. Her er fire af dem:

1. Du har rastahår og ørebøffer
Du er cool. Du cykler ikke, du cruiser. Til dit beat. Det, du hører i de oversized ørebøffer, du fik i studentergave sidste år. Du bruger ikke cykelhjelm, for det levner ørebøfferne ikke plads til, og i øvrigt får en hjelm dit hår til at se dumt ud. Du har nemlig rastahår, og det må du gerne. Du er nemlig mørk i huden, og din far er diplomat fra Mozambique.

2. Du er iført lycra
Du er ikke cyklist. Du er amatørcykelrytter. Vejen er dit idrætscenter, og almindelige cyklister må vige pladsen, så du kan gennemføre din distance gennem centrum i myldretidstrafikken hurtigere, end du gjorde i går.

Målet helliger midlet, og du zigzagger i højt tempo gennem trængslen, råber dine advarsler, for ligesom dine ben ingen hår har, har din dyre letvægtscykel ingen klokke. Vindmodstand, du ved. Når dine medtrafikanter ikke at flytte sig, er de selv skyld i, at du skælder ud eller skubber dem ud af balance. Det er i hvert fald ikke dit problem, for du er for hurtigt væk til at se, hvordan den sløve padde vælter og starter en dominoeffekt af faldende cyklister.

3. Du har en verdensmålsnål
Og hvad så, om du cykler på fortovet og pludselig kører ud på kørebanen, så den forbipasserende cyklist er nødt til at lave et brat sving til venstre for at undgå at blive torpederet? Du har lokalt producerede, økologiske produkter i dit miljøvenlige indkøbsnet af Fair Trade-produceret hør i kurven på din elcykel, solceller på taget og både kompostbunke og regnvandsopsamler i haven. Desuden smiler du sødt til de medtrafikanter, hvis liv du bringer i fare, mens du dybt optaget af den kommende uges madspildsbegrænsende madplan triller hjem til villavejen. Alt ville være meget bedre, hvis alle var som dig.

4. Du har veninderne med
Du får lidt dårlig samvittighed, når cyklister bag dig ringer med klokken, men det er faktisk i orden, at du ikke forsøger at give plads. Det er nemlig mest praktisk for dig og dine veninder, at I cykler tre ved siden af hinanden, for ellers kan I jo ikke høre, hvem Marcus scorede i fredagsbaren, selvom han er så kikset.