Foto: Justus Blümer, Bigstock

Genåbningen af Danmark hænger i en tynd tråd, efter at Kåre Mølbaks lommeregner brød sammen under et forsøg på at udregne smittetrykket i den københavnske metro kombineret med tilladelse til offentlig dans under halvtag med 1,64 meters afstand.

“Det er en ærgerlig situation,” forklarer Kåre Mølbak, direktør for Statens Seruminstitut, til RokokoPostens udsendte og kaster et blik på en rygende og tydeligvis defekt lommeregner på sit skrivebord.

Danske myndigheder har brugt lommeregneren til at forudsige coronavirussens udvikling, men efter at den fredag morgen gik i stykker, er der tvivl om, hvorvidt Danmark skal genåbne yderligere eller lukke ned.

Lommeregner afløste kaffegrums
Mølbak fortæller, at lommeregneren brød sammen under en særligt kompleks modelberegning.

“Vi ville se, hvordan effekterne af en gradvis genåbning af lærerværelser på efterskoler kombineret med udendørs dans med grupper på op til 24 dansere, der hver holder en afstand på mindst 1,64 meter under et halvtag på mindst fire gange fire meter, ville påvirke smittetrykket i den københavnske metro i slutningen af august,” siger han og medgiver, at lommeregneren var bedst til at forudsige fortiden, men stadig en klar forbedring i forhold til tidligere metoder.

“Indtil for et par måneder siden baserede vi vores epidemiologiske forudsigelser på krystalkugler og kaffegrums, der desværre ikke kunne fortælle os, at det var en dårlig idé at rejse til Tyrol og blæse i coronafløjter på værtshuse.”

Har bestilt nye batterier
Kåre Mølbak fortæller, at Seruminstituttet har en plan for, hvordan man igen kan foretage beregninger af virussens udvikling i Danmark.

“Vi har bestilt tekniske opgraderinger til lommeregneren i form af helt nye Duracell-batterier og vil supplere værktøjet med en kugleramme. Det er vores klare forhåbning, at vi dermed kan forudsige, præcis hvor mange smittede antikvitetshandlere, der vil befinde sig i det nordlige Holbæk om eftermiddagen den 22. september,” siger han fortrøstningsfuldt.